Εσείς γνωρίζετε πως εκδηλώνετε το άγχος στο δέρμα μας;

Εσείς γνωρίζετε πως εκδηλώνετε το άγχος στο δέρμα μας;

 

Ο τρόπος που αντιδράμε όταν μας έχει καταβάλλει το άγχος και τα πράγματα που κάνουμε μπορεί να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στα επίπεδα στρες και να επηρεάζει δυσάρεστα τη ζωή μας.

Οι ορμόνες που ελευθερώνονται όταν νιώθεις άγχος οδηγούν σε αλλαγές που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά το δέρμα σου ενώ μπορεί να υιοθετήσεις κακές συνήθειες όπως το να δαγκώνεις τα χείλη σου ή να τρίζεις τα δόντια σου.

Πιο συγκεκριμένα, μερικά συμπτώματα άγχους είναι:

#1. Ακμή

Όταν αγχώνεσαι, το σώμα σου παράγει μεγαλύτερη ποσότητα από την ορμόνη κορτιζόλη. Η κορτιζόλη με τη σειρά της προκαλεί ένα σημείο του εγκεφάλου, που ονομάζεται υποθάλαμος, να παράγει μια ορμόνη που ονομάζεται κορτικοεκλυτίνη (Corticotropin-releasing hormone ή CRH). H CRH προκαλεί την παραγωγή λιπαρότητας από τους σμηγματαογόνους αδένες γύρω από τους θύλακες της τρίχας. Υπερβολική έκκριση λιπαρότητας δύναται να φράξει τους πόρους και να οδηγήσει σε ακμή.

Αν και η εμφάνιση ακμής (ή η έξαρσή της) οφείλεται και σε άλλους παράγοντες (όπως πχ η ηλικία-εφηβεία, ορμονικές διαταραχές, περίοδος), έρευνες έχουν δείξει ότι το στρες μπορεί να χειροτερέψει την κατάσταση.

#2. Σακούλες κάτω απ' τα μάτια

Οι σακούλες κάτω απ' τα μάτια, που συνοδεύονται από πρήξιμο, είναι πιο κοινές στις μεγαλύτερες ηλικίες που οι μυες γύρω από τα μάτια γίνονται πιο αδύναμοι. Η έλλειψη ελσατικότητας μπορεί επίσης να συνεισφέρει στη δημιουργία τους. Επιπλέον, η έλλειψη ύπνου που μπορεί να προκληθεί από χρόνιο άγχος, προκαλεί τέτοιου είδους προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή των ματιών.

#3. Ρυτίδες

Το στρες προκαλεί αλλαγές στις πρωτεΐνες του δέρματος και μειώνει την ελαστικότητά του. Αυτή ακριβώς η έλλειψη ελαστικότητας μπορεί σταδιακά να οδηγήσει σε δημιουργία λεπτών γραμμών και ρυτίδων, ακόμα και σε νεότερους ανθρώπους. Το ίδιο συμβαίνει και με το συνοφρύωμα των φρυδιών και του μετώπου, που μπορεί να γίνεται ασυναίσθητα σε περιόδους μεγάλου στρες. Οι γραμμές που προκαλούνται από αυτήν την κίνηση του συνοφρυώματος δύνανται να παραμείνουν στο δέρμα ως μόνιμες ρυτίδες.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!

 

 

Scroll To Top