Η εκ Βραζιλίας ορμώμενη Capoeira είναι λίγο απ’ όλα αφού συνδυάζει χορό (συνοδεύεται από μουσική που παίζουν οι ίδιοι οι αθλητές με ειδικά όργανα αλλά και τραγούδια που πάλι λένε οι ίδιοι), παιχνίδι και πολεμικές τέχνες ενώ πρόκειται για μία μορφή άσκησης με μεγάλη ιστορία.

 

Η φιλοσοφία της
 Capoeira αποτέλεσε ένα μέσο αντίστασης των Αφρικάνων σκλάβων στη Βραζιλία, στον αγώνα τους για την ελευθερία. Γι’ αυτό το να είναι κανείς Capoeirista σημαίνει να διέπεται από μία φιλοσοφία ζωής, με βασικά χαρακτηριστικά τον σεβασμό και την αξιοπρέπεια. Εξάλλου, ακόμα και η θέση των παικτών κατά την εξάσκηση της Capoeira αποκαλύπτει τη σχέση ισότητας των μαθητών. Επίσης, μια και δεν μπορεί κανείς να παίξει Capoeira μόνος του, γίνονται εμφανή το συναίσθημα και η ανάγκη της συλλογικότητας. Επιπλέον, στην Capoeira επιβραβεύεσαι με «ζώνες», τις οποίες οι μαθητές λαμβάνουν κατόπιν εκτίμησης των καθηγητών τους. Έτσι, μαθαίνουν να θέτουν στόχους και να προσπαθούν να τους πετύχουν. Όπως και στη ζωή, έτσι και στην Capoeira πρέπει να παλέψουμε για να εξελιχθούμε και να επιτύχουμε. Τέλος, τα τραγούδια που λένε οι Capoeiristas διηγούνται ιστορίες ενός λαού, και διδάγματα ζωής ενώ τα μουσικά όργανα και οι ήχοι που χρησιμοποιούνται γνωρίζουν στον μαθητή μια νέα πολιτιστική ταυτότητα.

 

Σε κάθε μάθημα capoeira συνυπάρχουν ασκήσεις για αντοχή, διάταση αλλά και ενδυνάμωση των μυών, έντονες κινήσειςτων ποδιών, με πολλές κυκλικές, ευθείες και πλάγιες επιθετικές κλωτσιές «golpes», ποικίλα ακροβατικά κόλπα και φυσικά το ρυθμικό βήμα που κρατάει το σώμα μέσα από τις ποικίλες εναλλαγές των κινήσεων, που λέγεται «ginga» και είναι το πρώτο πράγμα που μαθαίνουμε στην Capoeira. Και όλα αυτά υπό τους ήχους του berimbau, του βασικού μουσικού οργάνου της Capoeira, συνθέτοντας έτσι ένα μάθημα μοναδικό, έντονο και συναρπαστικό.

 

Πώς μας βοηθάει
 η Capoeira: όντας πλούσια σε κινήσεις και συνδυάζοντας αερόβια και αναερόβια άσκηση, γυμνάζει αρμονικά όλο το σώμα και ειδικά τα πόδια, προσφέρει ευλιγισία και αντοχή. Επίσης βοηθάει στο συγχρονισμό των κινήσεων και στην ισορροπία, στην ικανότητα αντίληψης χώρου, τη δεξιότητα, τη λογική σκέψη καθώς και τη μουσική και φωνητική αντίληψη. Εκτός από το σώμα όμως βοηθάει και στην κοινωνική και πνευματική μας εξέλιξη καθώς μας μαθαίνει να λειτουργούμε στο πλαίσιο της ομάδας ενώ ενισχύει την αυτοπεποίθηση και τη θετική σκέψη.