Γιατί κοκκινίζουμε όταν πίνουμε αλκοόλ;

Γιατί κοκκινίζουμε όταν πίνουμε αλκοόλ;

Όλοι έχουμε βιώσει αυτό το υπέροχο εφέ λάμψης-κοκκινίσματος μετά από ένα ποτήρι (ή τρία) κόκκινο κρασί. ‘Όμως που οφείλεται αυτή η κοκκινίλα;

Ένα μικρό και ασήμαντο «θεματάκι» που ονομάζεται παροδικό ερύθημα από κατανάλωση αλκοόλ ευθύνεται για όλα! Όταν πίνετε, το σώμα σας μεταβολίζει το αλκοόλ σε ακεταλδεΰδη. Αν το πρόσωπό σας κοκκινίζει μετά από ένα ποτηράκι κρασί, αυτό σημαίνει ότι σε γενικές γραμμές το σώμα σας παράγει μια ελαττωματική μορφή του ενζύμου αλδεϋδική αφυδρογονάση, που μεταβολίζει αυτή την ένωση.

Λόγω αυτής της ελαττωματικής κατάστασης η ακεταλδεΰδη συσσωρεύεται στο σώμα, αντί να μεταβολίζεται σε οξικό άλας. Αυτή η συσσώρευση  προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, επιτρέποντας να ρέει  περισσότερο αίμα προς την επιφάνεια του δέρματος - δίνοντας έτσι στο πρόσωπό σας αυτή τη θελκτική ρόδινη απόχρωση. Τεχνικά, αυτό το κοκκίνισμα οφείλεται σε μιας μορφής δυσανεξία στο αλκοόλ. Αλλά εάν είστε ένας από τους «φωτεινούς» φίλους μας εκεί έξω, απλά να είστε γνώστης της κατάστασης και να φροντίζετε να απολαμβάνετε το κρασί σας πάντα με μέτρο!

Αξίζει βέβαια να αναφέρουμε, ότι η παροδική αντίδραση ερυθήματος  δεν είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε μια αντίδραση του δέρματος όταν πίνετε αλκοόλ Αν είστε ευαίσθητοι σε θειώδη ή άλλα συντηρητικά που μπορεί να περιέχονται στο ποτό σας, θα έχετε μια παρόμοια εξέλιξη (αυτές οι αλλεργίες ή ευαισθησίες μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και φαγούρα ή μια πιο σοβαρή αντίδραση όπως αναφυλαξία). Έτσι με τη σωστή ενημέρωση,  φάτε και  πιείτε (με επίγνωση πάντα), ώστε να είστε κεφάτοι και χαρούμενοι!

 

Scroll To Top