Η προειδοποίηση γιατρών για την κατάχρηση αντιβιοτικών στη γρίπη

Η προειδοποίηση γιατρών για την κατάχρηση αντιβιοτικών στη γρίπη
«Καταστροφικές συνέπειες» έχει, όπως προειδοποιεί ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας, η κατάχρηση αντιβιοτικών χωρίς συνταγή γιατρού, που γίνεται αυτή την περίοδο, καλώντας ταυτόχρονα τις υγειονομικές αρχές να ενημερώσουν άμεσα τους πολίτες, «κάτι που», όπως λέει, «όφειλαν να είχαν κάνει πριν την έναρξη της επιδημίας της γρίπης».

«Έχει διαπιστωθεί ότι πολλοί ασθενείς αγοράζουν με δική τους πρωτοβουλία από το φαρμακείο αντιβίωση, με τα πρώτα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος ή της γρίπης. Η άσκοπη κατανάλωσή τους, καθιστά τα αντιβιοτικά λιγότερο αποτελεσματικά καθώς μειώνεται η δραστικότητά τους, ενώ δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση των ανθεκτικών μικροβίων που αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για τη Δημόσια υγεία» τονίζει ο ΙΣΑ σε ανακοίνωση.

«Η γρίπη, όπως συμβαίνει με τις περισσότερες ιώσεις," θα κάνει τον κύκλο της" και τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία θέση στην θεραπεία της. Αντίθετα ενδείκνυται η έγκαιρη έναρξη της αγωγής στους ασθενείς που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, οι οποίοι θα πρέπει να απευθύνονται στο γιατρό με τα πρώτα συμπτώματα» προσθέτει ο Ιατρικός Σύλλογος.

«Η Ελλάδα είναι η χώρα με την μεγαλύτερη κατανάλωση αντιβιοτικών στην Κοινότητα, με συνέπεια να είναι από τις πρώτες χώρες σε αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά, όπως και η μόνη στον δυτικό κόσμο, που ο ασθενής μπορεί να προμηθευθεί φάρμακα από το φαρμακείο, χωρίς συνταγή γιατρού» σημειώνει ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης. «Οι υγειονομικές αρχές θα έπρεπε να είχαν ενημερώσει τους πολίτες για τους κινδύνους που διατρέχουν πριν να ξεκινήσει η περίοδος των ιώσεων και της γρίπης. Επίσης το Υπουργείο Υγείας πρέπει επιτέλους να διασφαλίσει ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος που προβλέπει ότι κανένα φάρμακο δεν μπορεί να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή».

Ο ΙΣΑ καλεί το υπουργείο Υγείας να κάνει έστω και τώρα ενημερωτική εκστρατεία για την ορθή κατανάλωση των αντιβιοτικών και να μεριμνήσει για την εφαρμογή του νόμου, που ορίζει ότι κανένα φάρμακο δεν πρέπει να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή. Επίσης καλεί τις υγειονομικές αρχές να ενημερώσουν για τη σωστή και έγκαιρη χορήγηση των φαρμάκων στους ασθενείς με γρίπη, που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, οι οποίοι πρέπει να απευθύνονται στο γιατρό, με τα πρώτα συμπτώματα.
Scroll To Top