Οι ερευνητές ανέλυσαν δειγματοληπτικά στοιχεία για 1.409 άτομα με ρινίτιδα από 17 πόλεις διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών.

Τα συμπτώματα της ρινίτιδας, όπως το βούλωμα της μύτης, η καταρροή και το φτάρνισμα, γίνονται πιο σοβαρά στους ανθρώπους που εκτίθενται σε υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ιδίως όσον αφορά τα μικροσωματίδια και τα οξείδια του αζώτου, σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Έμιλι Μπούρτε του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας (ISGlobal) της Βαρκελώνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αλλεργιολογίας και κλινικής ανοσολογίας “Journal of Allergy and Clinical Immunology”, ανέλυσαν δειγματοληπτικά στοιχεία για 1.408 άτομα με ρινίτιδα από 17 πόλεις διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών.

 

 

Η ρινίτιδα είναι μια διαταραχή που, αν και όχι θανατηφόρα, επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής και από την οποία πάσχει το 20% ως 50% του παγκόσμιου πληθυσμού, όμως λίγα πράγματα είναι γνωστά για τις αιτίες και τους παράγοντες κινδύνου της.

Τα μικροσωματίδια του αέρα (ΡΜ2,5 και ΡΜ10) επηρεάζουν τη σοβαρότητα της ρινίτιδας, όπως επιβεβαιώνει η νέα μελέτη. Τόσο τα μικροσωματίδια όσο και τα οξείδια του αζώτου προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από τα οχήματα. Η αύξηση τους συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο οξειδωτικού στρες και φλεγμονής στο σώμα, της μύτης συμπεριλαμβανομένης.

Οι άνθρωποι που ζουν σε πόλεις με τα υψηλότερα επίπεδα ΡΜ2,5 και Ρμ10, αναφέρουν τα σοβαρότερα συμπτώματα. Υπολογίστηκε ότι μια αύξηση κατά 5 μg/m3 (μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα) των σωματιδίων με διάμετρο κάτω των 2,5 μικρομέτρων ή εκατομμυριοστών του μέτρου (εν συντομία γνωστών ως ΡΜ2,5) σχετίζεται με μια αύξηση της πιθανότητας κατά 17% για την εμφάνιση σοβαρής ρινίτιδας.

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!