Αβάσιμος φαίνεται να είναι ο συσχετισμός που ήθελε τα νέα εμβόλια για τη νόσο COVID-19 που βασίζονται στο mRNA (αγγελιοφόρο RNA) να προκαλούν ή να συνδέονται με παρενέργειες σε άτομα με εμφυτεύσιμα κοσμετολογικά προϊόντα, όπως τα fillers υαλουρονικού οξέος ή botox.

Συγκεκριμένα, δύο συμμετέχοντες σε κλινική μελέτη για το εμβόλιο mRNA-1273, που είχαν πρόσφατα υποβληθεί σε αντιγηραντική θεραπεία με fillers στο πρόσωπο, εμφάνισαν παροδικό οίδημα στο πρόσωπο.

Η ανεξάρτητη επιτροπή που κλήθηκε να αξιολογήσει τα δύο αυτά περιστατικά, αποφάνθηκε ότι το οίδημα ήταν μια ανοσολογική αντίδραση στο εμβόλιο. Η φλεγμονή είναι μέρος της προσπάθειας του ανοσοποιητικού συστήματος να κινητοποιηθεί και να κάνει τη δουλειά του. Έτσι, λοιπόν, μπορεί στιγμιαία να αντιδράσει σε ξένα υλικά, περιλαμβανομένων και των fillers. Οι εμπειρογνώμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, τα μεμονωμένα αυτά περιστατικά δεν θα πρέπει να αποτρέψουν τα άτομα που έχουν υποβληθεί σε αντιγηραντικές θεραπείες με fillers από το να εμβολιαστούν έναντι του κορωνοϊού.

Παρότι η παραπάνω σύσταση είναι σαφής, πολλοί άνθρωποι που είτε πρόσφατα είτε στο παρελθόν προχώρησαν σε αισθητικές επεμβάσεις στην χώρα μας ανησυχούν και ρωτούν για το αν μπορούν να εμβολιαστούν κατά της COVID-19.

Είναι λοιπόν ασφαλές να εμβολιαστεί κάποιος που έχει κάνει Botox ή Dermal fillers;

H Αμερικανική Ακαδημία Πλαστικών Χειρουργών έχει δηλώσει ότι τέτοιου είδους παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό θεωρούνται εξαιρετικά σπάνιες, και πάντως σίγουρα επιλύσιμες πολύ εύκολα. Δεν υπάρχει καμία αντένδειξη για όσους έχουν κάνει Botox ή fillers και σίγουρα δεν θα πρέπει να αποθαρρύνονται από τον εμβολιασμό. ‘Ενα ιστορικό ενέσιμων παρεμβάσεων δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να αποτελεί λόγο για να αποφύγει κανείς το εμβόλιο κατά της COVID-19. Ίσα ίσα που ο κίνδυνος να νοσήσει σοβαρά αν κολλήσει τον ιό είναι αρκετά μεγαλύτερος και σίγουρα υπερτερεί από το μικρό ρίσκο που παίρνει κάποιος που έχει κάνει Botox και κινδυνεύει να δει κάποιο μικρό πρήξιμο στο πρόσωπο.

Εξάλλου, ένα μικρό πρήξιμο είναι πιθανό να εμφανιστεί στον οποιονδήποτε μετά τον εμβολιασμό, σαν παρενέργεια του εμβολίου, σύμφωνα με τα λεγόμενα άλλης έρευνας.

Συμπερασματικά, και μιας και δεν υπάρχει επίσημη αντένδειξη ή οδηγία από τον FDA για τον συνδυασμό Botox και εμβολίου, όλοι οι γιατροί προτείνουν ανεπιφύλακτα σε όσους μπορούν να κάνουν το εμβόλιο (και δεν εμποδίζονται από κάποια ασθένεια), να το κάνουν το συντομότερο για να προστατευθούν απ’ τον επικίνδυνο ιό.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!