Το καρπούζι είναι ένα ζουμερό και νόστιμο φρούτο εποχής, που έχει κατακτήσει μικρούς και μεγάλους. Ωστόσο, εκτός από την υπέροχη γεύση, μπορεί να προσφέρει αμέτρητα οφέλη στην υγεία. Φορτωμένο με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, το καρπούζι συνιστά το μυστικό της.. μακροζωίας.
Πρόκειται για φρούτο και λαχανικό ταυτόχρονα, με μια μεγάλη ιστορία που χάνεται στο βάθος των αιώνων. Εκτιμάται ότι καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στην Αίγυπτο, και συγκεκριμένα στην κοιλάδα του Νείλου, το 2.οοο π.Χ. Για χιλιάδες χρόνια, το καρπούζι αποτελούσε μια από τις βασικές τροφές των κατοίκων της Αφρικής, οι οποίοι επωφελούνταν τόσο από τα γαστρονομικά όσο και από τα θεραπευτικά οφέλη του.
Βέβαια, θα ήταν αδιανόητο ένας τέτοιος πολύτιμος διατροφικός θησαυρός να μη αποκτήσει τη φήμη που του αρμόζει. Έτσι, μέχρι τον 10ο αιώνα μ.Χ., οι εξερευνητές της εποχής εκείνης, φρόντισαν ώστε η καλλιέργεια και η κατανάλωση καρπουζιού να εξαπλωθεί πρώτα στην Ινδία και την Κίνα και ύστερα σε ολόκληρη την Ευρώπη και την Αμερική.
Σήμερα, το καρπούζι αποτελεί ίσως το πιο αγαπημένο καλοκαιρινό φρούτο, αφού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού φροντίζει να μας δροσίζει με τον καλύτερο τρόπο και παράλληλα, να υποστηρίζει τα επίπεδα ευεξίας στο σώμα.
Οφέλη
Ορισμένα από τα πιο σπουδαία οφέλη του δροσερού φρούτου:
Ενισχύει το ανοσοποιητικό
Μελέτες δείχνουν ότι το καρπούζι μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα αργινίνης. Πρόκειται για ένα σημαντικό αμινοξύ που χρησιμοποιείται για τη σύνθεση του μονοξειδίου του αζώτου, ενώ διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο και στην τόνωση του κυκλοφορικού, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεση.
Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς
Το καρπούζι περιέχει καλή ποσότητα καλίου και μαγνησίου. Δύο σημαντικά θρεπτικά συστατικά που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση των φυσιολογικών τιμών της αρτηριακής πίεσης. Ως εκ τούτου, η τακτική κατανάλωση καρπουζιού, θα μπορούσε να βελτιώσει τη λειτουργία της καρδιάς, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών διαταραχών.
Ανακουφίζει τους μυϊκούς πόνους
Ένα από τα κορυφαία οφέλη του καρπουζιού είναι η ικανότητά να προάγει την ανάκτηση μυών και να καταπολεμήσει τους μυϊκούς πόνους των αθλητών.
Ενισχύει τη φυσική διαδικασία αποτοξίνωσης του οργανισμού
Ένα από τα κορυφαία οφέλη στο καρπούζι είναι η υψηλή περιεκτικότητά σε νερό. Στην πραγματικότητα, το καρπούζι εκτιμάται ότι αποτελείται από περίπου 91% νερό, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην αποτοξίνωση του οργανισμού, καθώς και να μας απαλλάξει από την κατακράτηση υγρών που προκαλεί φούσκωμα και πρήξιμο.
Βοηθά στην καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων
Το καρπούζι είναι ένας μεγάλος «προμηθευτής» αντιοξειδωτικών, βιταμίνης C και βιταμίνης Α , ουσίες που βοηθούν στην καταπολέμηση της βλάβης των ελεύθερων ριζών και εμποδίζουν τη μετάλλαξη του DNA, αποτρέποντας το σχηματισμό καρκινικών κυττάρων.
Προστατεύει την υγεία του δέρματος
Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α και C, το καρπούζι έχει την ικανότητά να προστατεύει τα κύτταρα τις επιδερμίδας από βλάβες που προκαλούνται από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες και τους περιβαλλοντικούς ρύπους.
Υποστηρίζει την υγεία των ματιών
Βοηθά στην απώλεια βάρους
Παρά το γεγονός ότι είναι πλούσιο σε βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, η περιεκτικότητα σε θερμίδες είναι πολύ μικρή. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι ένα φλιτζάνι κομμένο σε κύβους καρπούζι περιέχει μόλις 46 θερμίδες.
Ανακουφίζει από την παλινδρόμηση οξέος
Ένα από τα οφέλη του καρπουζιού είναι ότι βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων της παλινδρόμησης οξέος. Καθώς έχει την ικανότητα να καταπραΰνει τη γαστρεντερική οδό, να ρυθμίζει τα επίπεδα του pH και να μειώνει τη φλεγμονή και την παραγωγή οξέων σε όλο το σώμα.