Νέα έρευνα ανατρέπει ό,τι ήξερες για την κατανάλωση αβγών

Νέα έρευνα ανατρέπει ό,τι ήξερες για την κατανάλωση αβγών

Είσαι λάτρης των αβγών και ανησυχείς συνεχώς για το πόσο αλλάζουν τα επίπεδα της χοληστερόλης; Μία νέα τεράστια έρευνα έρχεται να καταρρίψει αυτή τη θεωρία.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Αμερικανικό Περιοδικό Κλινικής Διατροφής, έρχεται να βάλει τα πράγματα στη θέση τους και να αποκαταστήσει τη σχέση μας με τα αβγά. Μπορείς να τρως ένα την ημέρα, χωρίς να ανησυχείς. «Ένα αβγό την ημέρα δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων ή θνησιμότητα, ακόμα και σε ανθρώπους που ήδη νοσούν», εξηγεί η επικεφαλής της έρευνας Mahshid Dehgham.

Η μεγαλύτερη έρευνα που έχει γίνει

Η εν λόγω έρευνα δεν χρηματοδοτήθηκε από τη βιομηχανία του αβγού, αλλά από την κυβέρνηση του Οντάριο στον Καναδά. Ανέλυσε περισσότερους από 177.000 ανθρώπους και συνυπολόγισε στοιχεία από 3 άλλες μεγάλες έρευνες από 50 χώρες σε 6 ηπείρους. Άρα το αποτέλεσμα βρίσκει εφαρμογή σε όλον τον κόσμο. «Δεν βρέθηκε σύνδεση μεταξύ κατανάλωσης αβγών και χοληστερόλης. Ούτε άλλοι κίνδυνοι.

«Η συγκεκριμένη έρευνα έδειξε ξεκάθαρα ότι οι άνθρωποι μπορούν να τρώνε ένα αβγό την ημέρα, χωρίς καρδιαγγειακές συνέπειες», ενημέρωσε ο Δρ. Guy Mintz. Θεωρεί ότι τα αβγά είναι καλή πηγή αμέτρητων θρεπτικών στοιχείων και δεν έχουν παρατηρηθεί τρομακτικές συνέπειες, ακόμα και σε ανθρώπους με προβλήματα στην καρδιά.


Γιατί πιστεύαμε ότι δεν μπορούμε να φάμε αβγό κάθε μέρα;

Έχουν υπάρξει αρκετές έρευνες που κατέληξαν στο ότι πρέπει να περιορίσουμε την κατανάλωση αβγών σε 3 την εβδομάδα. «Αυτό συνέβαινε γιατί οι περισσότερες έρευνες ήταν μικρές ή μεσαίες (αριθμητικά) και δεν περιελάμβαναν ανθρώπους από μεγάλο αριθμό χωρών. Επομένως, δεν ήταν αντιπροσωπευτικές


Η γνώμη της διατροφολόγου

«Χαίρομαι πολύ που θα σταματήσουμε να δαιμονοποιούμε τα αβγά. Οι πελάτες με ρωτούν συνέχεια για τη διατροφική αξία. Τι απαντώ; Ειλικρινά, ήταν αρκετά πολύπλοκο, με όλες αυτές τις έρευνες που διαφωνούσαν μεταξύ τους. Αν και τα αβγά έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, είναι ταυτόχρονα και τόσο θρεπτικά. «Έχουν πολλές απαραίτητες βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και πρωτεΐνη υψηλή ποιότητας (ειδικά το ασπράδι). Ο κρόκος περιλαμβάνει σίδηρο, φώσφορο, καλά λιπαρά και βιταμίνες Β, D.

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!

Scroll To Top