Ο ήλιος ωφελεί σοβαρά τη γονιμότητα

Ο ήλιος ωφελεί σοβαρά τη γονιμότητα
Μια μικρή απόδραση στην παραλία για ηλιοθεραπεία είναι ο τέλειος τρόπος για να χαλαρώσετε, να απολαύσετε κολύμπι και να μαυρίσετε! Φαίνεται ότι οι ακτίνες του ήλιου θα μπορούσαν να προσφέρουν κι ένα ακόμη εκπληκτικό πλεονέκτημα, βοηθώντας τις γυναίκες να αποκτήσουν παιδί. Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες μιας γυναίκας να γίνει μητέρα κατά περισσότερο από ένα τρίτο, όπως αποκαλύπτει νέα μελέτη.

«Οι διακοπές από μόνες τους δεν βοηθούν στην καταπολέμηση του στρες, σημαντικό ρόλο παίζουν και οι καλύτερες καιρικές συνθήκες», αναφέρει ο Βέλγος ερευνητής Frank Vandekerckhove. Ο ίδιος και η ομάδα του έλαβαν τα αποτελέσματα της εξωσωματικής γονιμοποίησης περίπου 6.000 γυναικών και συνέκριναν τις ημερομηνίες της θεραπείας τους με τις καιρικές συνθήκες. Διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε καμία σχέση μεταξύ της ημερομηνίας που μια γυναίκα υποβλήθηκε σε εξωσωματική γονιμοποίηση και των καιρικών συνθηκών. Ωστόσο, όταν παρακολούθησαν τον καιρό ένα μήνα νωρίτερα από τη θεραπεία, άρχισαν να προκύπτουν τα πρώτα επιθυμητά συμπεράσματα.

Πιο συγκεκριμένα, οι υψηλότερες θερμοκρασίες, η έλλειψη βροχής και η ηλιοφάνεια διαπιστώθηκε ότι βελτιώνουν τα αποτελέσματα καθόλη τη διάρκεια της θεραπείας γονιμότητας. Η σύνδεση με την ηλιοφάνεια ήταν το πιο εντυπωσιακό εύρημα, με τον ηλιόλουστο καιρό να αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης κατά 35%, όπως αναφέρθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας στη Λισαβόνα.

Ο Dr. Vandekerckhove σημειώνει ότι η έκθεση στον ήλιο ένα μήνα πριν από τη σύλληψη είναι πιθανό να βοηθήσει τα ωάρια μιας γυναίκας να ωριμάσουν. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με την αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης D, η οποία παράγεται όταν το ηλιακό φως «χτυπάει» το δέρμα, είτε μεταβάλλοντας τα επίπεδα της μελατονίνης, της ορμόνης που μας βοηθά να κοιμηθούμε, αλλά εμπλέκεται επίσης στη ρύθμιση του αναπαραγωγικού κύκλου της γυναίκας.

Αν και η μελέτη του πραγματοποιήθηκε σε ασθενείς εξωσωματικής γονιμοποίησης, αναφέρει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύουμε ότι η ηλιοφάνεια δεν θα βοηθήσει επίσης τις γυναίκες που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί φυσιολογικά.

Πηγή:infokids.gr
Scroll To Top