Το ξυραφάκι είναι ο εύκολο τρόπος για να απαλλαγείς από τις τρίχες, ειδικά την «τελευταία στιγμή» όταν έχεις κανονίσει ένα ραντεβού, ή θες να φορέσεις την αγαπημένη σου φούστα. Όταν όμως συνειδητοποιήσεις ότι σου τελείωσαν τα ανταλλακτικά για το ξυραφάκι σου και έχεις μείνει με το παλιό, τι κάνεις σε αυτή την περίπτωση; Θα το χρησιμοποιήσεις;

Το παλιό σου ξυραφάκι δεν πρέπει να είναι μια επιλογή που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου, καθώς οι κίνδυνοι για την υγεία είναι ακετοί:

Βακτηριακή μόλυνση ή μυκητίαση

Δεδομένου ότι οι περισσότεροι αποθηκεύουμε τα ξυραφάκια μας στο μπάνιο, αναμφίβολα βρίσκονται στο κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων, χάρη στον ζεστό και με υγρασία χώρο. Και όσο κρατάς τα παλιά και βρώμικα ξυραφάκια, τόσο πιο πολύ χρόνο δίνεις στους μικροοργανισμούς να πολλαπλασιαστούν. Παράλληλα, ένα τυχαίο κόψιμο αυξάνει τις πιθανότητες της μόλυνσης.

Κάψιμο

Έχεις νιώσει φαγούρα ή μια ενόχληση που καταλήγει σε κοκκίνισμα της περιοχής που ξύρισες; Ίσως αυτό να σε βάλει σε σκέψεις για να μη χρησιμοποιήσεις ξανά το συγκεκριμένο ξυραφάκι. Συνήθως, αυτό συμβαίνει όταν το ξυράφι έχει στομώσει και δεν είναι το ίδιο αιχμηρό, με αποτέλεσμα να μην απομακρύνει σωστά τις τρίχες.

Κόψιμο

Και μετά το κάψιμο, έρχεται το κόψιμο. Όσο κι αν πιστεύεις πως οι πιθανότητες να κοπείς είναι περισσότερες όταν ένα ξυραφάκι είναι καινούριο και αιχμηρό, στην πραγματικότητα αυτό συμβαίνει όταν οι λεπίδες έχουν θαμπώσει. Ειδικότερα, το ξυραφάκι κολλάει στο δέρμα σου, καθώς δεν γλιστράει με ευκολία, όπως θα γινόταν στην περίπτωση ενός καινούριου.

Εσωτερικές τρίχες

Δεν υπάρχει χειρότερη αίσθηση από το να νιώθεις τις τρίχες σου να μεγαλώνουν εσωτερικά, καθώς αυτό οδηγεί σε μολύνσεις και πόνο. Με το να χρησιμοποιείς ένα παλιό ξυραφάκι αυξάνεις τις πιθανότητες να συμβεί αυτό, δεδομένου ότι η μη αποτελεσματική λεπίδα δεν θα κόψει σωστά τις τρίχες.

Τι κάνεις αν υποπτευθείς πως έχεις πάθει μόλυνση;

Αρχικά, θα χρειαστεί να αντισταθείς στην ορμή σου να πάρεις από μόνη σου αντιβίωση ή να χρησιμοποιήσεις τοπικά μία αντιβιοτική κρέμα. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να καθαρίσεις την ερεθισμένη περιοχή με σαπούνι και νερό και ύστερα να επικοινωνήσεις με τον γιατρό σου, ο οποίος θα σου δώσει τις σωστές οδηγίες για το πώς να το διαχειριστείς.

Κάθε πότε πρέπει να αλλάζεις το ξυραφάκι σου;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το καλύτερο είναι να αλλάζεις το ξυραφάκι σου μετά από 5 με 10 ξυρίσματα και ανάλογα τη χρήση που του κάνεις και την περιοχή, στην οποία το χρησιμοποιείς. Αν, δηλαδή, το χρησιμοποιείς στα πόδια σου που είναι μία μεγάλη περιοχή, θα χαλάσουν οι λεπίδες πιο γρήγορα, οπότε θα χρειαστεί να το αλλάξεις το συντομότερο. Όσο για το πώς να το διατηρείς μέχρι την αλλαγή, καλό είναι να το καθαρίζεις με πολύ νερό, αποφεύγοντας τις πετσέτες και τα σφουγγάρια που θα αμβλύνουν τις λεπίδες.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!