Κανένας πόνος δεν είναι ευχάριστος, αλλά όλοι θεωρούμε τον πόνο στα δόντια από τους χειρότερους! Τις περισσότερες φορές αποτελεί ένδειξη ότι κάποιο δόντι έχει χαλάσει. Ωστόσο, υπάρχει περίπτωση να νιώθεις πόνο από άλλους, φαινομενικά άσχετους, λόγους, όπως:

Γυμνάζεσαι υπερβολικά

Το σώμα σου γενικά λατρεύει την άσκηση, όμως τα δόντια μπορεί και να έχουν μια μικρή… αντίρρηση! Όπως δείχνει έρευνα που δημοσιεύτηκε στην σκανδιναβική επιθεώρηση Journal of Medicine & Science in Sports, οι αθλητές που ασχολούνται με αθλήματα αντοχής έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να υποστούν διάβρωση της αδαμαντίνης των δοντιών σε σχέση με όσους δεν γυμνάζονται.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτό σχετίζεται με το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της έντονης άσκησης είναι πιθανό να αναπνέουμε από το στόμα στεγνώνοντας το σάλιο που προστατεύει τη στοματική κοιλότητα από τα μικρόβια. Για να μην έχεις τέτοιο πρόβλημα, φρόντισε να ενυδατώνεις σωστά τον οργανισμό σου πίνοντας νερό κατά τη διάρκεια και μετά τη γυμναστική.

Έχεις ιγμορίτιδα

Εάν ο πονόδοντος κάνει ξαφνικά την εμφάνισή του σε μια περίοδο που γενικά νιώθεις ότι έχεις κρυολογήσει, είναι πιθανό να σχετίζεται με τα ιγμόρεια και όχι με τα δόντια. Το κάτω μέρος των ιγμόρειων βρίσκεται πολύ κοντά στις ρίζες των δοντιών και όταν γεμίζουν συχνά προκαλείται αίσθηση πίεσης ψηλά στα δόντια, κάτω από τα μάτια.

Σ’ αυτή την περίπτωση, βέβαια, δεν θα σε πονάει ένα συγκεκριμένο δόντι, αλλά θα νιώθεις ευαισθησία σε ολόκληρη την περιοχή. Αυτό που θα πρέπει να κάνεις είναι να απευθυνθείς στο γιατρό σου ώστε να αντιμετωπιστεί η λοίμωξη.

Τρίζεις ή σφίγγεις τα δόντια σου όταν κοιμάσαι

Πολλοί άνθρωποι, κυρίως σε περιόδους στρες, συνηθίζουν να τρίζουν τα δόντια τους τη νύχτα χωρίς να το αντιλαμβάνονται. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται βρουξισμός και προκαλεί πόνους που μπορεί να ακτινοβολούν και σε άλλα σημεία, όπως στο κεφάλι και το σαγόνι. Επιπλέον, αυτή η συνήθεια προκαλεί σημαντικές φθορές στα δόντια που μπορεί ακόμα και να αρχίσουν να σχηματίζουν ρωγμές ή να σπάνε.

Για να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα, μπορείς να φτιάξεις ένα ειδικό μασελάκι στον οδοντίατρο ή το γναθοχειρουργό, το οποίο θα φοράς τη νύχτα. Το μασελάκι αυτό θα σε εμποδίζει στην προσπάθειά σου να σφίξεις το σαγόνι σου κι έτσι σταδιακά θα κόψεις τη συνήθεια.

Έχεις πρόβλημα στα ούλα

Κάποιες φορές ο πόνος δεν οφείλεται σε πρόβλημα των δοντιών αλλά των ούλων. Η οδοντική πλάκα, που προκαλεί φθορές στα ούλα, επηρεάζει και την αδαμαντίνη, αφήνοντας το δόντι “εκτεθειμένο”. Έτσι μπορεί να νιώσεις οξύ πόνο, όχι συνεχή αλλά όταν το δόντι έρχεται σε επαφή με κάτι ζεστό ή κρύο ή εάν το ακουμπήσεις με το πιρούνι ή το κουτάλι.

Σ’ αυτή την περίπτωση, καλό είναι να κλείσεις ένα ραντεβού στον οδοντίατρο για να βεβαιωθείς ότι δεν έχεις ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα και, βέβαια, να μην ξεχνάς το τακτικό ραντεβού σου για καθαρισμό και αφαίρεση της οδοντικής πλάκας κάθε εννέα μήνες.

Έφυγε κάποιο σφράγισμα

Εάν ασκηθεί μεγάλη πίεση σε κάποιο δόντι που έχει σφραγιστεί ή το υλικό με το οποίο έγινε δεν ήταν καλό, υπάρχει πιθανότητα το σφράγισμα να φύγει από τη θέση του. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και αν τερηδονιστεί η περιοχή κάτω ή γύρω από το σφράγισμα.

Ακόμα όμως κι αν έχεις πάθει κάτι τέτοιο, ενδεχομένως να μην το συνειδητοποιήσεις παρά μόνο όταν το κενό που έχει αφεθεί ακάλυπτο γεμίσει με τροφές οι οποίες θα προκαλέσουν πίεση και θα αρχίσει να πονάει. Κλείσε αμέσως ένα ραντεβού με τον οδοντίατρό σου για να καθαρίσει και να σφραγίσει ξανά το δόντι ώστε να μην χαλάσει περισσότερο.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!