Για να επωφεληθείτε στον μέγιστο δυνατό βαθμό από τις τροφές που καταναλώνετε, πρέπει να φροντίζετε αυτές να είναι πλούσιες σε ποικιλία θρεπτικών συστατικών απαραίτητων για τον οργανισμό σας.
Φυσικά δεν είναι όλες οι τροφές εξίσου «θρεπτικά πυκνές», αφού κάποιες παρέχουν λίγες μόνο βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες και ελάχιστα μέταλλα.
2. Κέιλ: Ο «βασιλιάς» των πράσινων λαχανικών παρέχει μεγάλη ποσότητα βιταμινών, μετάλλων, φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών και βιοενεργών συστατικών. Ενδεικτικά, μια μερίδα 100 γραμμαρίων καλύπτει ποσοστό 200% των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού μας σε βιταμίνη C, ποσοστό 300% των αναγκών σε βιταμίνη Α και 1.000% των αναγκών σε βιταμίνη Κ1. Επίσης, δίνει μια καλή δόση βιταμίνης Β6, καλίου, ασβεστίου, μαγνησίου, χαλκού και μαγγανίου.
3. Σκόρδο: Πολλοί το αποφεύγουν λόγω της μυρωδιάς του, όμως το σκόρδο είναι εξαιρετικά υγιεινό και θρεπτικό. Σε μια μικρή μόνο ποσότητα παρέχει αρκετή βιταμίνη C, Β1 και Β6, καθώς και ασβέστιο, κάλιο, χαλκό, μαγγάνιο και σελήνιο. Παράλληλα, το ενεργό συστατικό του σκόρδου, η αλλισίνη, βοηθά στην αντιμετώπιση της υπέρτασης και της ανεβασμένης LDL χοληστερόλης.
6. Σαρδέλες: Τα μικρά ψάρια που τρώγονται ολόκληρα αποτελούν εξαιρετική πηγή ασβεστίου. Οι σαρδέλες συγκεκριμένα παρέχουν σημαντική ποσότητα βιταμίνης Β12, σεληνίου, φωσφόρου και Ω-3 λιπαρών οξέων, ενώ δίνουν σε μικρότερες ποσότητες και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη D, βιταμίνη Β3, ιώδιο, χαλκό, χολίνη και βιταμίνη Β2.
7. Μύρτιλα: Έχουν ελάχιστες θερμίδες αλλά μεγάλη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως οι ανθοκυανίνες. Σύμφωνα με μελέτες, τα μύρτιλα συνδέονται μεταξύ άλλων με βελτιώσεις στη μνήμη, καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και μικρότερο κίνδυνο για διάφορες μορφές καρκίνου.
8. Κρόκος αυγού: Ο κρόκος του αυγού συγκεντρώνει, παρά το μικρό του μέγεθος, τεράστια ποικιλία θρεπτικών συστατικών. Ενδεικτικά, παρέχει βιταμίνες Α, D και Β12, ασβέστιο, φυλλικό οξύ, κάλιο, σελήνιο και χολίνη.
Πηγή: Healthline