Πώς να αντιμετωπίσετε τη ζέστη

Πώς να αντιμετωπίσετε τη ζέστη

Διανύουμε τις πιο ζεστές μέρες του χρόνου, όπου οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την υγρασία μπορεί να κάνουν κακό στην υγεία μας, ειδικά αν ανήκουμε στις ευαίσθητες ομάδες ατόμων. Ο οργανισμός μας, για να ανταποκριθεί στις υψηλές θερμοκρασίες, αποβάλλει νερό από τα ούρα, τους πνεύμονες και τον ιδρώτα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ανάγκη για περισσότερα υγρά, ενώ παράλληλα μειώνεται η όρεξη για φαγητό.

Έτσι λοιπόν το σώμα μας στέλνει μηνύματα για τις διατροφικές μας ανάγκες. Πώς μπορούμε να τις αναγνωρίσουμε;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο ανθρώπινος οργανισμός παράγει καθημερινά 200-300ml νερό, τα οποία δεν είναι αρκετά για να επιβιώσει ο άνθρωπος ειδικά τις πολύ ζεστές μέρες, καθώς χρειάζεται την πενταπλάσια ποσότητα, γι’ αυτό και οι ειδικοί μας προστάζουν να καταναλώνουμε τουλάχιστον δέκα με δώδεκα ποτήρια νερού (δύο λίτρα) καθημερινά σε συνδυασμό με άλλα υγρά, όπως παγωμένο τσάι. Το υπόλοιπο το λαμβάνουμε από τις τροφές. Μάλιστα, αν γυμναζόμαστε και ιδρώνουμε, το σώμα μας ενδέχεται να ζητήσει ακόμη περισσότερο νερό.

Πότε πρέπει να καταναλώνουμε υγρά

1. Όταν βρισκόμαστε για ώρα κάτω από τον ήλιο, όπως όταν κάνουμε ηλιοθεραπεία, ώστε να διατηρηθεί η θερμοκρασία του σώματός μας.
2. Μετά από κάθε σκληρή άσκηση ή εργασία που μας έκανε να ιδρώσουμε.
3. Όταν βρισκόμαστε σε κλιματιζόμενους χώρους, καθώς η υγρασία αφυδατώνει τον οργανισμό μας.
4. Αν καταναλώνουμε πολλές φυτικές ίνες, από λαχανικά και φρούτα. Οι φυτικές ίνες είναι ευεργετικές, χρειάζονται όμως αρκετό νερό για να μπορέσουν να αποβληθούν με επιτυχία από το σώμα.
5. Αν πίνουμε πολλά αναψυκτικά, καφέ ή αλκοόλ. Ένα ποτήρι νερό ή τσάι για κάθε ποτήρι αλκοόλ είναι το μυστικό για να μην ζαλιστούμε.

Το ευεργετικό τσάι

Αρκετές γυναίκες δεν συνηθίζουν να πίνουν νερό επειδή πολύ απλά είναι άγευστο με αποτέλεσμα να προτιμούν να πίνουν είτε καφέ είτε αναψυκτικό, μια συνήθεια η οποία όχι μόνο δεν ενυδατώνει τον οργανισμό, αντιθέτως τον αφυδατώνει δημιουργώντας προβλήματα. Το τσάι είναι ένα ευεργετικό ρόφημα, το οποίο αυτή την εποχή μπορούμε να απολαμβάνουμε παγωμένο είτε στην παραλία, είτε στο γραφείο, είτε στο σπίτι, με την ίδια ικανοποίηση. Άλλωστε έχει θεραπευτικές ιδιότητες, αφού φτιάχνεται από βότανα ωφέλιμα για την υγεία μας.

Scroll To Top