Πώς να περιποιηθείτε το δέρμα σας εάν έχετε φωτοευαισθησία

Πώς να περιποιηθείτε το δέρμα σας εάν έχετε φωτοευαισθησία

 

Η φωτοευαισθησία είναι η φλεγμονή του δέρματος που προκαλείται από το συνδυασμό του ηλιακού φωτός και ορισμένων φαρμάκων ή ουσιών.

Που οφείλεται

Στη φωτοευαισθησία η  έντονη αντίδραση του δέρματος μπορεί να οφείλεται σε αυτοάνοση πάθηση ή στην χρήση συγκεκριμένων φαρμάκων και ουσιών που σε συνδυασμό με την έκθεση σε ήλιο ενεργοποιούν την αντίδραση.  Τα φάρμακα τα οποία συχνά ενοχοποιούνται για φωτοευαισθησία είναι τα αντιβιοτικά, τα αντιψυχωσικά, τα διουρητικά, αντιδιαβητικοί παράγοντες, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και οι αναστολείς πρωτεασών. Φωτοευαισθησία μπορεί να προκαλέσουν η χρήση συγκεκριμένων ουσιών σε συνδυασμό με την έκθεση στον ήλιο που ενεργοποιούν την αντίδραση όπως  αντιρυτιδικές κρέμες και τα after-shaves, τα αντιβακτηριακά σαπούνια, τα απορρυπαντικά, οι κρέμες λεύκανσης δέρματος, τα σαμπουάν που περιέχουν λιθανθρακόπισσα, οι αντηλιακές κρέμες με PABA κ.ά

Συμπτώματα

    Ερυθρότητα
    Κνησμό ή φυσαλίδες
    Εξάνθημα
    Οίδημα
    Κηλίδες αποχρωματισμού
    Απολέπιση και κνησμός

Εάν έχετε φωτοευασθησία πρέπει να λαμβάνετε ορισμένα μέτρα προφύλαξης:

1. Χρησιμοποιείστε δροσερές κομπρέσες και μετά βαζελίνη

Μην εφαρμόζετε κάποια κρέμα αμέσως με το πρώτο σημάδι ηλιακού εγκαύματος. Τοποθετήστε πρώτα μια δροσερή κομπρέσα στην περιοχή για να μειώσετε τη θερμότητα στο δέρμα σας. Μπορείτε επίσης να κάνετε ένα δροσερό -όχι κρύο- μπάνιο ή ντους. Μόλις κρυώσει το δέρμα μπορείτε να εφαρμόσετε μια κρέμα κατά των εγκαυμάτων στην περιοχή. Μην εφαρμόζετε οδοντόκρεμα ή βούτυρο στο έγκαυμα, καθώς μπορεί να προκαλέσουν λοίμωξη. Μην εφαρμόζετε τοπικά αντιβιοτικά. Εφαρμόστε βαζελίνη δύο έως τρεις φορές την ημέρα.

2. Το έλαιο καρύδας μπορεί να βοηθάει

Η εφαρμογή λοσιόν ή κρέμας υψηλής περιεκτικότητας σε λιπίδια στα εγκαύματα πρώτου βαθμού μπορεί να επιταχύνει τον χρόνο επούλωσης και να μειώσει την ξηρότητα. Tο λαυρικό οξύ, ένα κορεσμένο λιπαρό, έχει αντιβακτηριακές ικανότητες κατά πολλών θετικών και αρνητικών κατά gram βακτηρίων. Υποθετικά, η εφαρμογή ελαίου καρύδας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της μόλυνσης γιατί περιέχει αρκετό λαυρικό.

3. Εφαρμόστε ενυδατική κρέμα με αλόη βέρα

Αν έχετε φουσκάλες, η ενυδάτωση αυτή θα σας βοηθήσει να επουλωθούν νωρίτερα. Μην σκάτε τις φουσκάλες. Αυτό αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα μόλυνσης και μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο δέρμα, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ουλές. Σε περίπτωση που οι φουσκάλες σκάσουν, διατηρήστε την περιοχή καθαρή και εφαρμόστε επίδεσμο χρησιμοποιώντας χαλαρή γάζα. Κρατήστε την περιοχή καλυμμένη με επίδεσμο για να επιταχύνετε την επούλωση.

4. Αποφύγετε να βάλετε κάτι βαμβακερό στην πληγείσα περιοχή

Κατά τον καθαρισμό, χρησιμοποιήστε κρύο νερό αλλά μην τρίβετε την περιοχή για να κάνετε αποστράγγιση. Μην χρησιμοποιείτε κάτι βαμβακερό στα σημεία που υπάρχουν πληγές, καθώς μικρές ίνες μπορεί να κολλήσουν στην πληγή και να αυξήσουν την πιθανότητα μόλυνσης.

5. Προστατέψτε το δέρμα από τον ήλιο

Μόλις επουλωθεί το έγκαυμα, προστατεύστε την περιοχή από τον ήλιο φορώντας προστατευτικά ρούχα ή εφαρμόζοντας αντηλιακό ευρέος φάσματος, ανθεκτικό στο νερό με SPF50 ή υψηλότερο. Αυτό θα βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση των ουλών, καθώς η ερυθρότητα από τα εγκαύματα μερικές φορές επιμένει για εβδομάδες.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!

Scroll To Top