Πρεσβυωπία: Δείτε πώς σας προειδοποιεί και τι πρέπει να κάνετε

Πρεσβυωπία: Δείτε πώς σας προειδοποιεί και τι πρέπει να κάνετε

Το να διαγνωστούμε με πρεσβυωπία, δεν σημαίνει ούτε ότι γεράσαμε, ούτε ασφαλώς θα πρέπει να μας ανησυχεί πως άλλαξε η ποιότητα ζωής μας. Αντιθέτως, το να κάνουμε πως δεν τη βλέπουμε, όταν δεν βλέπουμε πράγματι, σε απόσταση λίγων εκατοστών., αυτό επηρεάζει την ποιότητα στη ζωή μας.

Πρεσβυωπία ονομάζεται η δυσκολία ευκρινούς εστίασης σε κοντινά αντικείμενα, πχ διαβάσματος εφημερίδας, αναγνώριση αριθμών κλήσης τηλεφώνου κτλ. Η πρεσβυωπία είναι μια απόλυτα φυσιολογική εξέλιξη του οπτικού συστήματος. Όλοι οι άνθρωποι μετά τα 40 τους χρόνια παρουσιάζουν αυτήν την εκφύλιση. Στην πρεσβυωπία έχουμε απώλεια της ελαστικότητας του κρυσταλλοειδούς φακού και αύξηση του μεγέθους του. Αυτό σε συνδυασμό με τη μείωση της λειτουργικότητας του ακτινωτού μυ (που ελέγχει τη σφαιρικότητα του φακού-επίπεδος όταν εστιάζουμε μακριά, κυρτός όταν βλέπουμε ενδιάμεσα και κοντά), μας καθιστά ανίκανους να εστιάζουμε καταρχήν σε κοντινή απόσταση και αργότερα –σε μικρότερο βαθμό- και σε μακρινή. Χάνουμε κοινώς την πολυεστιακότητα που έχουμε μέχρι την ηλικία των 40 ετών. Η πρεσβυωπία εμφανίζεται μετά την ηλικία των 40 ετών και ολοκληρώνεται περίπου στα 57-58 έτη της ηλικίας.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα κυριότερα συμπτώματα της πρεσβυωπίας είναι:

•   Αδυναμία ανάγνωσης σε μια κανονική απόσταση ανάγνωσης

•   Οπτική κόπωση

•   Πονοκέφαλοι από παρατεταμένη ανάγνωση ή εργασία σε κοντινή απόσταση.

Αν αντιμετωπίσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, θα πρέπει να επισκεφτείτε κάποιον οφθαλμίατρο, ώστε να δείτε όλους τους τρόπου αντιμετώπισης της πρεσβυωπίας.

Scroll To Top