Περισσότεροι από 18 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πλέον πρόσβαση σε θεραπεία για το AIDS, 1,2 εκατομμύριο περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.

Σε έκθεσή της για την πανδημία του AIDS, που έχει μολύνει 78 εκατομμύρια ανθρώπους και έχει προκαλέσει τον θάνατο 35 εκατομμυρίων από τη δεκαετία του 1980 οπότε ξεκίνησε, η UNAIDS ανακοίνωσε ότι η συνεχιζόμενη βελτίωση της θεραπείας είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των θανάτων κατά 45% στο 1,1 εκατομμύριο το 2015, αφού έφτασαν στο απόγειό τους το 2005, οπότε είχαν καταγραφεί 2 εκατομμύρια θάνατοι.

Όμως καθώς ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι που είναι θετικοί στον ιό HIV ζουν περισσότερο, οι προκλήσεις για τη φροντίδα τους για την αποφυγή της διάδοσης του ιού και για τη μείωση των νέων μολύνσεων είναι μεγάλες, τονίζει η UNAIDS, παρόλο που τα φάρμακα μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα του ιού στο αίμα του ασθενούς σχεδόν στο μηδέν και να περιορίσουν σημαντικά τους κινδύνους να μεταδοθεί.

«Η πρόοδος που έχουμε κάνει είναι αξιοσημείωτη, κυρίως σε ό,τι αφορά τη θεραπεία, αλλά είναι επίσης και πολύ εύθραυστη», δήλωσε ο Μισέλ Σιντίμπ εκτελεστικός διευθυντής της UNAIDS.

Με λεπτομερή στοιχεία που δείχνουν κάποιες από τις πολυπλοκότητες της επιδημίας του ιού HIV, η έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στον ιό σε συγκεκριμένες περιόδους στη ζωή τους.

Γι’ αυτό τον λόγο ζητεί να υπάρξει μια προσέγγιση «κύκλου ζωής», ώστε να προσφέρονται μέτρα βοήθειας και πρόληψης για κάθε άνθρωπο σε κάθε στάδιο της ζωής του.

Καθώς οι ασθενείς με AIDS μεγαλώνουν, κινδυνεύουν να έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από τη θεραπεία, να γίνουν πιο ανθεκτικοί στα φάρμακα και να χρειαστεί να λάβουν θεραπεία για άλλες ασθένειες, όπως η ηπατίτιδα C και η φυματίωση.

Η έκθεση αναφέρει επίσης στοιχεία από τη Νότια Αφρική, τα οποία δείχνουν ότι οι νεαρές γυναίκες συχνά μολύνονται από τον ιό HIV από μεγαλύτερους σε ηλικία άνδρες. Επισημαίνει επίσης ότι η πρόληψη είναι ζωτικής σημασίας για τον τερματισμό της επιδημίας στις νεαρές γυναίκες και τον κύκλο της μόλυνσης.

«Οι νεαρές γυναίκες είναι αντιμέτωπες με μια τριπλή απειλή», εξήγησε ο Σίντιμπε. «Διατρέχουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό HIV, υποβάλλονται σε τεστ λιγότερο συχνά από τους άνδρες και αντιδρούν χειρότερα στη θεραπεία».

Η έκθεση επισημαίνει ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV και λαμβάνουν θεραπεία ήταν 18,2 εκατομμύρια, αλλά και το γεγονός ότι δίνονται άμεσα φάρμακα σε όσους τα έχουν ανάγκη έχει σημαντικές επιπτώσεις στην παράταση του προσδόκιμου ζωής τους.

Το 2017 υπήρχαν 5,8 εκατομμύρια άνθρωποι άνω των 50 ετών που ζούσαν με τον ιό HIV, περισσότεροι από ποτέ.