Τα λάθη που κάνουμε στη φροντίδα των ματιών

Τα λάθη που κάνουμε στη φροντίδα των ματιών

Για να προστατεύσετε τα μάτια σας πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην καθημερινή υγιεινή. Για αυτό, πρέπει να φροντίσουμε παράλληλα και τα βλέφαρα και τα βλεφαρίδες, τις πρώτες γραμμές άμυνας των ματιών και της περιοχής γύρω από τα μάτια.

Ο σωστός καθαρισμός εξασφαλίζει όχι μόνο μια φυσική αίσθηση ευεξίας και καθαριότητας, αλλά πάνω απ' όλα περιορίζει την πιθανότητα ενοχλητικών διαταραχών και την εμφάνιση ασθενειών.

Υπάρχουν κάποια λάθη που μπορούν να προκαλέσουν κοκκίνισμα των ματιών, τσούξιμο, ξηρότητα και οπτική κόπωση, αλλά και βλεφαρίτιδες, επιπεφυκίτιδες και αλλεργίες.

Δεν κάνουμε εξετάσεις σε ετήσια βάση

Ειδικά για άτομα που έχουν περάσει τα 40, είναι απαραίτητο. Η όρασή μας επηρεάζεται με την πάροδο του χρόνου, και πρέπει να γνωρίζουμε σε τι επίπεδα βρίσκεται. Επίσης, είναι σημαντικό να κάνουμε εξετάσεις για να δούμε αν έχει αρχίσει να προκαλείται κάποια πάθηση των ματιών, όπως ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας.

Αγνοούμε τους ερεθισμούς

Κόκκινα, υγρά μάτια. Μάτια που πρήζονται ή πονούν πού και πού. Δεν πρέπει να αγνοούμε αυτά τα συμπτώματα ως απλή «καθημερινή κούραση» αν επιμένουν για καιρό. Μια εξέταση μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε τι συμβαίνει και πώς πρέπει να δράσουμε.

Δεν φοράμε γυαλιά ηλίου

Ο ήλιος κάνει κακό στα μάτια μας. Η υπεριώδης ακτινοβολία δεν είναι επιβλαβής μόνο για την επιδερμίδα μας, αλλά για ό,τι αγγίζει – ειδικά αν σκεφτούμε ότι τα μάτια μας είναι εκτεθειμένα και ιδιαίτερα ευαίσθητα.

Τρίβουμε τα μάτια μας

Μπορεί να προκληθεί ερεθισμός ή τραυματισμός στα αιμοφόρα αγγεία της περιοχής. Συν ότι το τρίψιμο μάλλον θα κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Τα χέρια μας είναι σχεδόν συνέχεια γεμάτα με μικροοργανισμούς που δυνητικά μπορούν να μολύνουν τα μάτια μας.

Περνάμε υπερβολικά πολλή ώρα μπροστά στην οθόνη

Ειδικά από τότε που ξεκίνησε η συνθήκη της τηλεργασίας, μας αρέσει να αστειευόμαστε ότι οι μυωπίες έγιναν χειρότερες, και πως όσοι δεν είχαν μυωπία… την απέκτησαν. Και ενώ δεν ξέρουμε τα ακριβή νούμερα, είναι αλήθεια πως η πολλή ώρα μπροστά από την οθόνη είναι καταστροφική για τα μάτια μας. Επενδύστε σε ένα ζευγάρι γυαλιά που φιλτράρουν την ακτινοβολία.

Δεν φροντίζουμε καλά τους φακούς μας

Αν φοράτε φακούς επαφής, είναι σημαντικό να ακολουθείτε κατά γράμμα τις οδηγίες για τον καθαρισμό τους, για την αποθήκευσή τους, όπως και να μην τους χρησιμοποιείτε για περισσότερο καιρό από ό,τι πρέπει. Επίσης, μην μπαίνετε ποτέ για ντους φορώντας τους.

Κοιμόμαστε χωρίς να αφαιρέσουμε το μακιγιάζ

Ναι, μπορεί να συμβεί μια φορά, μετά από κατανάλωση αρκετού αλκοόλ. Αν συμβαίνει συχνά, όμως, δεν είναι παράξενο να δείτε έντονο ερεθισμό στα μάτια σας.

Καπνίζουμε

Τέλος, ο καπνός του τσιγάρου είναι καταστροφικός για τα μάτια και συμβάλλει σχεδόν σε κάθε πάθηση που μπορούν να εμφανίσουν – από καταρράκτη μέχρι εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας. Κόψτε το κάπνισμα για να προστατεύσετε (και) τα μάτια σας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!

Scroll To Top