Τα οφέλη των θαυματουργών καρότων!

Τα οφέλη των θαυματουργών καρότων!

Tα καρότα θεωρούνται μία από τις σημαντικότερες καλλιέργειες σε ολόκληρο τον κόσμο. Η ευκολία με την οποία αναπτύσσονται, και η υπέροχη γεύση τους, αποτέλεσαν το εφαλτήριο ώστε το λαχανικό να κερδίσει στην ζωή μας, την θέση που του αξίζει.

Ευδοκίμησε για πρώτη φορά στα μέρη της Μέσης Ανατολής και της Ασίας, και ξεχώρισε γρήγορα λόγω της γεύσης και του χαρακτηριστικού χρώματος. Η πορτοκαλί απόχρωση στα καρότα κρύβει μέσα του σπουδαίες αντιοξειδωτικές ενώσεις γνωστές ως καροτενοειδή. Ένα από αυτά τα καροτενοειδή είναι το βήτα καροτένιο, ο πρόδρομος της δραστικής βιταμίνης Α και είναι η ουσία που ευθύνεται για πολλά από τα οφέλη του καρότου.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι το β-καροτένιο είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, την προστασία της υγείας του δέρματος και των ματιών, και την καταπολέμηση από τις βλάβες που δημιουργούν οι ελεύθερες ρίζες (όπου μπορούν να προκαλέσουν διάφορες μορφές χρόνιων παθήσεων, όπως καρκίνο και καρδιακές παθήσεις).

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν, πως πρόκειται για ένα διατροφικό θησαυρό, αφού η κατανάλωση έστω και μικρής ποσότητας μπορεί να τροφοδοτήσει τον οργανισμό με ποικιλία πολύτιμων θρεπτικών συστατικών που θα βελτιώσουν τα επίπεδα υγείας και ευεξίας.

Εάν λοιπόν, είστε ανάμεσα σε αυτούς που δεν καταναλώνουν τακτικά το νόστιμο λαχανικό (πράγμα σχεδόν απίθανο), σας δίνουμε όλους τους λόγους για να αλλάξετε γνώμη ακόμη και τώρα. Άλλωστε ποτέ δεν είναι αργά.

Οφέλη

Τα καρότα είναι ιδιαίτερα δημοφιλή εξαιτίας της ικανότητα να βελτιώνουν την όραση και να προστατεύουν τα μάτια από σοβαρές διαταραχές. Ωστόσο, παρέχουν και άλλα οφέλη τα οποία επεκτείνονται σε διάφορα όργανα του σώματος, κατατάσσοντας το λαχανικό στη λίστα με τις υπερτροφές.

Ας δούμε αναλυτικότερα, ορισμένα από τα πιο σπουδαία πλεονεκτήματα που προσφέρει η τακτική κατανάλωση, στην υγεία μας.


Συμβάλουν στη διατήρηση της υγεία των δοντιών και των ούλων

Ένα από τα σημαντικότερα οφέλη στα καρότων είναι ότι μπορούν να δράσουν ως φυσικό λευκαντικό, αποτρέποντας των αποχρωματισμό των δοντιών. Επιπροσθέτως, δεδομένου ότι τα υπολείμματα των τροφίμων προσκολλούνται στα δόντια και προκαλούν σοβαρές διαταραχές, η ιδιότητα να διεγείρει την παραγωγή σάλιου βοηθά στην απομάκρυνση κάθε μικροοργανισμού που προκαλεί τερηδόνα, πέτρα και ουλίτιδα, διατηρώντας τα δόντια μας λευκά και υγιή.


Βελτιώνει την όραση

Τα καρότα είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης A. Μια βασική μικροθρεπτική ουσία που διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της υγεία των ματιών. Στην πραγματικότητα, το πορτοκαλί λαχανικό περιέχει στη σύνθεση του υψηλά επίπεδα β-καροτενίου,το οποίο όταν φτάσει στο ήπαρ μετατρέπεται σε βιταμίνη Α.

Ως εκ τούτου, η τακτική κατανάλωση μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των ματιών από τα προβλήματα που σχετίζονται με την ηλικία, όπως ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας, ο καταρράκτης και η νυχτερινή τύφλωση.


Βελτιώνει την όψη της επιδερμίδας

Η βιταμίνη Α και τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα καρότα βοηθούν στην προστασία του δέρματος από την ηλιακή ακτινοβολία και τις επιβλαβείς επιδράσεις των ελεύθερων ριζών, οι οποίες πολλές φορές απελευθερώνονται ακόμη και κατά τη διάρκεια των φυσιολογικών μεταβολικών διεργασιών.

Για να βελτιώσουμε την υγεία και την όψη της επιδερμίδας και να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης δερματικών διαταραχών συμπεριλαμβανομένης της ακμής και της ξηρότητας, μπορούμε να εφαρμόσουμε απευθείας στο δέρμα χυμό ή πολτό καρότου. Το αποτέλεσμα θα είναι εξίσου εντυπωσιακό.


Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών διαταραχών

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, οι καρδιακές παθήσεις συνιστούν μία από τις κύριες αιτίες θανάτου. Δεδομένου ότι το καρότο περιέχει φυτοθρεπτικά συστατικά που προστατεύουν την υγεία της καρδιάς, η κατανάλωση του είναι ένας τρόπος να μειώσουμε τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών παθήσεων όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.


Διαθέτουν αντικαρκινικές ιδιότητες

Η πρόληψη του καρκίνου μπορεί να είναι ένα από τα οφέλη για την υγεία των καρότων για τις γυναίκες και τους άνδρες. Εκτός ότι περιέχει αντιοξειδωτικά, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, το καρότο παράγει ένα φυσικό παρασιτοκτόνο που ονομάζεται φλαρκρινόλη, το οποίο προστατεύει τα ριζικά λαχανικά από μυκητιασικές ασθένειες. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η ουσία έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.

Τα καρότα περιέχουν επίσης β-καροτένιο. Μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που κατανάλωναν β-καροτένιο σε τακτική βάση είχαν μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνο του παχέος εντέρου. Σε άλλη μελέτη φάνηκε πως οι καπνιστές που δεν έτρωγαν καρότα ήταν τρεις φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα, από όσους έτρωγαν περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα.


Ενισχύουν τη φυσική διαδικασία αποτοξίνωσης του οργανισμού

Ένα ακόμη σημαντικό όφελος που μπορεί να παρέχει το καρότο στην υγεία, είναι πως μπορεί να βοηθήσει στην άμεση απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι το πορτοκαλί λαχανικό διαθέτει ιδιότητες που συμβάλλουν στη μείωση του λίπους και της χολής στο ήπαρ, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η λειτουργία του ήπατος και του οργανισμού γενικότερα.

Για να ενισχύσουμε τη φυσική διαδικασία αποτοξίνωσης και την υγεία του ήπατος καταναλώνουμε καρότο μαζί με σπανάκι.


Πηγή φυτικών ινών

Ένα μεσαίο καρότο περιέχει περίπου 17 γραμμάρια φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες στον οργανισμό για πολλούς λόγους. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, μειώνοντας την ποσότητα χοληστερόλης στο αίμα, ενώ συμβάλλει και στον καθαρισμό της γαστρεντερικής οδού, ενισχύοντας τη φυσική διαδικασία αποτοξίνωσης του οργανισμού. Επίσης, επιβραδύνει την πέψη των τροφίμων και αυξάνει το αίσθημα κορεσμού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται η ποσότητα φαγητού που καταναλώνουμε.


Δημιουργούν ένα ισχυρό ανοσοποιητικό

Η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες βοηθά στη δημιουργία ισχυρού ανοσοποιητικού. Όπως γνωρίζουμε, ένα ισχυρό ανοσοποιητικό μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση ασθενειών όπως το κρυολόγημα και η γρίπη, ενώ συμβάλλει επίσης στην άμεση θεραπεία.

Ταυτόχρονα, πολλαπλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα καρότα διαθέτουν ισχυρές αντισηπτικές δράσεις που διακρίνονται για την ικανότητα να προστατεύουν τον οργανισμό από διάφορες μορφές μόλυνσης.


Υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο

Ένα φλιτζάνι ακατέργαστων καρότων περιέχει περίπου 400 χιλιοστόγραμμα καλίου. Πρόκειται για έναν ηλεκτρολύτη που έχει ζωτική σημασία για την υγεία μας και ιδιαίτερα για το καρδιαγγειακό σύστημα.

Πιο συγκεκριμένα, το κάλιο έχει τη δυνατότητα εξισορροπεί τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, του pH και της χοληστερόλης, καθώς και να διατηρεί τους ρυθμού της καρδιάς σε βέλτιστα επίπεδα.

Επίσης, είναι υπεύθυνο για τη σωστή λειτουργία των ιστών και των κυττάρων σε όλα τα όργανα του σώματος, ενώ πολύτιμη είναι η συμβολή του για διέγερση στους μύες και τα νεύρα.

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!

Scroll To Top