Τα σημάδια που δείχνουν ότι έχετε έλλειψη μαγνησίου

Τα σημάδια που δείχνουν ότι έχετε έλλειψη μαγνησίου

 

Το μαγνήσιο αποτελεί αν όχι το πιο σημαντικό, ένα από τα σημαντικότερα μέταλλα του ανθρώπινου σώματος. Μάλιστα κάποιοι ιατροί ισχυρίζονται πίσω από πολλές γνωστές ασθένειες βρίσκεται η έλλειψη μαγνησίου καθώς βασική του λειτουργία σαν μέταλλο είναι η ρύθμιση της λειτουργίας άλλων μετάλλων.

Το μαγνήσιο είναι ένα στοιχείο με πολλαπλές ιδιότητες στον ανθρώπινο οργανισμό. Όταν δεν υπάρχει ισορροπία, και έχουμε είτε έλλειψη, είτε περισσότερο από το φυσιολογικό, τότε δημιουργούνται διάφορες δυσλειτουργίες.

Τα σημάδια που δείχνουν ότι έχουμε έλλειψη μαγνησίου:

1. Μυϊκές συσπάσεις και κράμπες

Οι συσπάσεις και οι μυϊκές κράμπες είναι σημάδια ανεπάρκειας μαγνησίου. Στη χειρότερη περίπτωση, η ανεπάρκεια μπορεί ακόμη και να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις ή σπασμούς. Οι ακούσιες μυϊκές συσπάσεις μπορεί να έχουν πολλές άλλες αιτίες, όπως το άγχος ή η υπερβολική καφεΐνη. Μπορεί επίσης να είναι μια παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων ή ένα σύμπτωμα μιας νευρολογικής νόσου, όπως η νόσος του κινητικού νευρώνα. Ενώ οι περιστασιακές συσπάσεις είναι φυσιολογικές, θα πρέπει να δει κανείς τον γιατρό του εάν τα συμπτώματά του επιμένουν.

2. Διαταραχές ψυχικής υγείας

Οι διαταραχές ψυχικής υγείας είναι μια άλλη πιθανή συνέπεια της ανεπάρκειας μαγνησίου. Αυτές περιλαμβάνουν την απάθεια, η οποία χαρακτηρίζεται από διανοητικό μούδιασμα ή έλλειψη συναισθημάτων. Η επιδείνωση της ανεπάρκειας μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε παραλήρημα και κώμα. Επιπλέον, μελέτες παρατήρησης έχουν συσχετίσει τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης, ενώ επιστήμονες έχουν επίσης υποθέσει ότι η ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να αυξάνει το άγχος, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά στοιχεία.

3. Οστεοπόρωση

Η οστεοπόρωση είναι μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από αδύναμα οστά και αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων των οστών. Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν τον κίνδυνο ανάπτυξης οστεοπόρωσης, όπως:

  • Γήρανση
  • Έλλειψη άσκησης
  • Κακή διατροφική πρόσληψη βιταμινών D και K

Είναι ενδιαφέρον ότι η ανεπάρκεια μαγνησίου είναι επίσης ένας παράγοντας κινδύνου για την οστεοπόρωση. Η ανεπάρκεια μπορεί να αποδυναμώσει άμεσα τα οστά, αλλά μειώνει επίσης τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα, το κύριο δομικό στοιχείο των οστών.

4. Κόπωση και μυϊκή αδυναμία

Η κόπωση, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από σωματική ή ψυχική εξάντληση ή αδυναμία, είναι ένα άλλο σύμπτωμα της ανεπάρκειας μαγνησίου. Η σοβαρή ή επίμονη κόπωση μπορεί να είναι σημάδι ενός προβλήματος υγείας. Δεδομένου ότι η κόπωση είναι ένα μη ειδικό σύμπτωμα, η αιτία της είναι αδύνατο να εντοπιστεί εκτός αν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα. Ένα άλλο πιο συγκεκριμένο σημάδι ανεπάρκειας μαγνησίου είναι η μυϊκή αδυναμία, επίσης γνωστή ως μυασθένεια.

5. Υψηλή πίεση αίματος

Η ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, η οποία, με τη σειρά της, αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να γίνει πλήρως κατανοητός ο ρόλος του.

6. Άσθμα

Ανεπάρκεια μαγνησίου παρατηρείται μερικές φορές σε άτομα με σοβαρό άσθμα. Επιπλέον, τα επίπεδα μαγνησίου τείνουν να είναι χαμηλότερα σε άτομα με άσθμα από ό,τι σε άτομα που δεν έχουν την πάθηση. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να προκαλέσει τη συσσώρευση ασβεστίου στους μυς που περιβάλλουν τους αεραγωγούς των πνευμόνων. Αυτό προκαλεί συστολή των αεραγωγών, καθιστώντας την αναπνοή πιο δύσκολη. Ωστόσο, τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των συμπληρωμάτων μαγνησίου σε άτομα με άσθμα είναι ασυνεπή.

7. Ακανόνιστος καρδιακός παλμός

Η καρδιακή αρρυθμία, ή ακανόνιστος καρδιακός παλμός, είναι από τα πιο σοβαρά συμπτώματα ανεπάρκειας μαγνησίου. Τα συμπτώματα της αρρυθμίας είναι ήπια στις περισσότερες περιπτώσεις. Συχνά, δεν έχει καθόλου συμπτώματα. Ωστόσο, σε μερικούς ανθρώπους, μπορεί να προκαλέσει αίσθημα παλμών της καρδιάς, που είναι παύσεις μεταξύ των καρδιακών παλμών.

Άλλα πιθανά συμπτώματα της αρρυθμίας περιλαμβάνουν:

  • Ζαλάδα
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Πόνο στο στήθος
  • Λιποθυμία

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!

Scroll To Top