Τα σημάδια που δείχνουν ότι σας λείπει ψευδάργυρος

Τα σημάδια που δείχνουν ότι σας λείπει ψευδάργυρος

 

Ο Ψευδάργυρος βρίσκεται σε όλα τα φυτικά και ζωικά κύτταρα. Πρόκειται για το δεύτερο μέταλλο στον οργανισμό που πρέπει να υπάρχει σε αφθονία, μετά τον σίδηρο. Ο Ψευδάργυρος είναι το μέταλλο εκείνο που διατηρεί την υγεία του δέρματος, των μαλλιών και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ο Ψευδάργυρος ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα κι έχει την ικανότητα να καταπολεμά τις μολύνσεις και να επουλώνει τα τραύματα.

Παρά την μεγάλη σημασία που έχει για τον οργανισμό, αρκετοί είναι αυτοί που παρουσιάζουν έλλειψη. Ταυτόχρονα μια έλλειψη Ψευδάργυρου δεν είναι τόσο εύκολο να ανιχνευθεί αμέσως.

Αυτά είναι τα πιο  συνηθισμένα σημάδια ότι μας λείπει αυτό το απαραίτητο μέταλλο.

Διάρροια

Η έλλειψη ψευδαργύρου αυτόματα θα πλήξει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, με αποτέλεσμα να είμαστε πιο ευάλωτοι σε μικρο-οργανισμούς που μπορούν να προκαλέσουν διάρροια.

Προβλήματα στην επούλωση πληγών

Οι πληγές θα καθυστερούν να κλείσουν, και αυτό είναι επίσης απόρροια του ανοσοποιητικού που υπολειτουργεί λόγω της έλλειψης του μετάλλου.

Προβλήματα στην όραση

Η όρασή μας φθίνει ούτως ή άλλως με την ηλικία, η έλλειψη ψευδαργύρου όμως μπορεί να επιταχύνει αυτή τη φθορά, και να εμφανίζονται προβλήματα στην όραση νωρίτερα ή πιο συχνά.

Χαμηλή τεστοστερόνη και ποσότητα σπέρματος

Μία από τις κύριες λειτουργίες του ψευδαργύρου στον οργανισμό είναι ότι συμβάλλει στην δημιουργία ορμονών, όπως η τεστοστερόνη. Όταν εμφανίζεται έλλειψη, τα επίπεδα τεστοστερόνης στο σώμα πέφτουν, καθώς και η ποσότητα σπέρματος που εκκρίνεται.

Μειωμένη αίσθηση γεύσης και όσφρησης

Αυτό είναι σύμπτωμα που θα "χτυπήσει" κατά βάση ηλικιωμένους, αλλά είναι μία ακόμα από τις λειτουργίες στις οποίες συμμετέχει ο ψευδάργυρος.

Εξανθήματα γύρω από στόμα, μύτη και πρωκτό

Αυτό συμβαίνει επειδή ο ψευδάργυρος συμβάλλει και στη σωστή λειτουργία των βλεννογόνων μας. Συνεπώς, μπορεί να εμφανιστούν εξανθήματα γύρω από αυτές τις τρεις περιοχές.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

-Η έλλειψη ψευδαργύρου θα φανεί με μια απλή αιματολογική εξέταση, συνεπώς αν υποπτεύεστε ότι έχετε εμφανίσει συμπτώματα που σχετίζονται με αυτήν, μιλήστε με τον γιατρό σας.

-Μπορείτε να λάβετε ένα συμπλήρωμα ψευδαργύρου αν ο γιατρός σας το κρίνει κατάλληλο, και είναι μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει μέχρι και έξι μήνες για να εξισορροπηθούν τα επίπεδα του μετάλλου στον οργανισμό.

-Προφανώς, μπορούμε πάντα να λαμβάνουμε ικανοποιητικές ποσότητες ψευδαργύρου από τις παρακάτω τροφές: Κόκκινο κρέας, πουλερικά, οστρακοειδή, φασόλια, ξηρούς καρπούς, γάλα, τυρί και ορισμένα δημητριακά στα οποία έχει γίνει προσθήκη του μετάλλου.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!

Scroll To Top