Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη απαραίτητη στη καθημερινή διατροφή. Η σύνθεσή της γίνεται στο δέρμα με την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, ενώ υπάρχει και σε τροφές όπως τα λιπαρά ψάρια, ο κρόκος του αυγού, και τα εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά και δημητριακά. Οι μορφές της είναι η εργοκαλσιφερόλη (βιταμίνη D2) και η χοληκαλσιφερόλη (βιταμίνη D3). 

Τα οφέλη της βιταμίνης D για την υγεία μας

  • Συμβάλλει στη φυσιολογική απορρόφηση/χρησιμοποίηση του ασβεστίου και του φωσφόρου
  • Συμβάλλει στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων ασβεστίου στο αίμα
  • Συμβάλλει στη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των οστών
  • Συμβάλλει στη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας των μυών
  • Συμβάλλει στη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των δοντιών
  • Συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Συμμετέχει στη διαδικασία της κυτταρικής διαίρεσης.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα που προκαλεί η έλλειψη βιταμίνης D είναι:

  • κόπωση
  • μυϊκή αδυναμία
  • κράμπες 
  • πόνος στις αρθρώσεις
  • αδυναμία συγκέντρωσης
  • πονοκέφαλοι κ.α.

Πώς γίνεται η διάγνωση της έλλειψης βιταμίνης D;

Τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό ελέγχονται με αιματολογική εξέταση γνωστή ως 25-υδρόξυ βιταμίνη D. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ενδοκρινολογική Εταιρεία η συνιστώμενη ημερήσια δόση διαφέρει από ηλιακή ομάδα και φύλο. Το κατώτερο φυσιολογικό όριο στο αίμα πρέπει να είναι τα 30 ng/ml. Τιμές μεταξύ 20 – 30 ng/ml, θωρείται ανεπάρκεια ενώ κάτω από 10 ng/ml συζητάμε για έλλειψη βιταμίνης D. Τα φυσιολογικά επίπεδά της στο αίμα θα πρέπει να είναι μεταξύ 40 -60 ng/ml.

Τα τελευταία χρόνια, η ζήτηση για βιταμίνη D συνεχώς αυξάνεται λόγω της τεράστιας σημασίας της για την υγεία μας. Για παράδειγμα, έρευνες έδειξαν ότι, σε πολλούς ανθρώπους, καθημερινή λήψη 5000 IU βιταμίνης D συμβάλλει στη μέγιστη απορρόφηση ασβεστίου και στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!