Είναι τελικά τα γαλακτοκομικά προϊόντα βλαβερά για την υγεία;
Πολλοί διατείνονται πως τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να είναι περισσότερο επιβλαβή για την υγεία, από ό,τι χρήσιμα. Μιλούν για παχυσαρκία, πεπτικά προβλήματα ή και παθήσεις της καρδιάς; Τι ισχύει όμως τελικά;
Δυσκολία στην πέψη.
Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν πεπτικά προβλήματα, όπως το φούσκωμα, ο μετεωρισμός ή το κοιλιακό άλγος. Στην προσπάθειά τους, να εξαλείψουν τα ενοχλητικά συμπτώματα, περιορίζουν ή αποκλείουν από την διατροφή τους, τα γαλακτοκομικά τρόφιμα. Όμως τα πεπτικά προβλήματα ενδέχεται να οφείλονται σε παράγοντες όπως το στρες, τα φάρμακα, η ανεπαρκής άσκηση και η δυσανεξία σε τρόφιμα. Ο αποκλεισμός μιας ολόκληρης ομάδας τροφίμων, χωρίς μάλιστα την συμβουλή γιατρού, μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στην υγεία του ατόμου. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά, με κυριότερο, το ασβέστιο. Η ανεπαρκής πρόσληψη ασβεστίου μπορεί να οδηγήσει σε αποδυναμωμένα κόκαλα και ασθένειες όπως η οστεοπόρωση.
Ακόμη και τα άτομα που έχουν δυσανεξία στην λακτόζη μπορούν να καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα.
Ένας υγιεινός τρόπος ζωής και μια ισορροπημένη διατροφή, είναι πολύ πιθανόν να σας βοηθήσουν να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι μπορούν να διαδραματίσουν θετικό ρόλο στην υγεία της καρδιάς. Μάλιστα φαίνεται πως άνθρωποι που καταναλώνουν τακτικά γάλα, τυρί και γιαούρτι (συμπεριλαμβανομένων των κανονικών λιπαρών ποικιλιών) είναι πιο πιθανό να έχουν μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων από όσους δεν το κάνουν.
Έλεγχος βάρους.