Είναι τελικά τα γαλακτοκομικά προϊόντα βλαβερά για την υγεία;

Πολλοί διατείνονται πως τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να είναι περισσότερο επιβλαβή για την υγεία, από ό,τι χρήσιμα. Μιλούν για παχυσαρκία, πεπτικά προβλήματα ή και παθήσεις της καρδιάς; Τι ισχύει όμως τελικά;

Δυσκολία στην πέψη.

Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν πεπτικά προβλήματα, όπως το φούσκωμα, ο μετεωρισμός ή το κοιλιακό άλγος. Στην προσπάθειά τους, να εξαλείψουν τα ενοχλητικά συμπτώματα, περιορίζουν ή αποκλείουν από την διατροφή τους, τα γαλακτοκομικά τρόφιμα. Όμως τα πεπτικά προβλήματα ενδέχεται να οφείλονται σε παράγοντες όπως το στρες, τα φάρμακα, η ανεπαρκής άσκηση και η δυσανεξία σε τρόφιμα. Ο αποκλεισμός μιας ολόκληρης ομάδας τροφίμων, χωρίς μάλιστα την συμβουλή γιατρού, μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στην υγεία του ατόμου. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά, με κυριότερο, το ασβέστιο. Η ανεπαρκής πρόσληψη ασβεστίου μπορεί να οδηγήσει σε αποδυναμωμένα κόκαλα και ασθένειες όπως η οστεοπόρωση.
Ακόμη και τα άτομα που έχουν δυσανεξία στην λακτόζη μπορούν να καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα.

Τα σκληρά τυριά δεν περιέχουν καθόλου λακτόζη και το γιαούρτι περιέχει καλά βακτήρια, τα οποία βοηθούν στην πέψη της λακτόζης. Ακόμη, μια καλή εναλλακτική λύση αποτελούν προϊόντα χωρίς λατκτόζη, όπως το γάλα χωρίς λακτόζη, καθώς περιέχουν παρόμοια θρεπτικά συστατικά με το συνηθισμένα προϊόντα.


Καρδιακές παθήσεις.

Ένας υγιεινός τρόπος ζωής και μια ισορροπημένη διατροφή, είναι πολύ πιθανόν να σας βοηθήσουν να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι μπορούν να διαδραματίσουν θετικό ρόλο στην υγεία της καρδιάς. Μάλιστα φαίνεται πως άνθρωποι που καταναλώνουν τακτικά γάλα, τυρί και γιαούρτι (συμπεριλαμβανομένων των κανονικών λιπαρών ποικιλιών) είναι πιο πιθανό να έχουν μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων από όσους δεν το κάνουν.

Έλεγχος βάρους.

Τα γαλακτοκομικά τρόφιμα συχνά αποκόπτονται από τη διατροφή με την εσφαλμένη πεποίθηση ότι οδηγούν στην αύξηση του βάρους. Όμως βάσει επιστημονικών ερευνών, η επαρκής καθημερινή πρόσληψη γάλακτος, γιαουρτιού και τυριών δεν συνδέεται με το κέρδος βάρους. Το μυστικό για να διατηρήσετε το βάρος σας, είναι να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή, που δεν αποκλείει αυθαίρετα ομάδες τροφίμων και που καλύπτει τις ανάγκες του οργανισμού σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες. Ακόμη, η καθημερινή άσκηση είναι σημαντική για τον έλεγχο ή την απώλεια βάρους.
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!