Μέχρι σήμερα η μοναδική θεραπεία για την κατάθλιψη ήταν τα αντικαταθλιπτικά που μοιράζονται σωρηδόν στους πάσχοντες και η ψυχολογική υποστήριξη.
         
Τα χάπια όμως μπορεί να έφερναν άμεσα αποτελέσματα, μπορεί να μην έφερναν και καθόλου. Μπορεί βραχυπρόθεσμα να ήταν καλά, αλλά σε μεσομακροπρόθεσμο χρόνο να προκαλούσαν παρενέργειες και άλλου είδους προβλήματα.
         

Ένα νέο όπλο απέναντι στην κατάθλιψη φαίνεται πως είναι το μαγνήσιο. Σε έρευνα που έγινε από την Έμιλι Τάρλετον στο Πανεπιστήμιο του Βερμόντ κατέστη αρκετά σαφές ότι το μαγνήσιο έχει έναν ανεξήγητο τρόπο να βοηθάει στην ψυχολογική κατάπτωση. Στο πείραμα συμμετείχαν 126 άτομα με μέσο όρο ηλικίας τα 52. Το 61% των συμμετεχόντων στο πείραμα της Τάρλετον χρησιμοποιούσαν σκευάσματα με μαγνήσιο και έπιναν εμφιαλωμένο νερό.


         
Η μεγαλύτερη δουλειά βέβαια γινόταν από ταμπλέτες μαγνησίου, οι οποίες προκαλούσαν μια ανάταση 2 βδομάδες μετά την κατανάλωση τους, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου. Ένα τέτοιο αποτέλεσμα αποτελεί μια νέα σημαντική κατεύθυνση για την επιστημονική κοινότητα και η εξήγηση γι΄ αυτή την δράση λέει ότι το μαγνήσιο καταπολεμά τις φλεγμονές που συνδέονται με τις ψυχικές ασθένειες, άρα μπαλώνει τα κενά που δημιουργεί η κατάθλιψη.