Η αλλαγή εποχής μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση κρυολογήματος, ιώσεων, ακόμη και γρίπης.

Η άσκηση βελτιώνει την ανοσία με την πάροδο του χρόνου ή τη μειώνει; 

Η συχνή προπόνηση μέτριας έντασης μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και αυτό το όφελος είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε ευπαθείς πληθυσμούς όπως οι ηλικιωμένοι ή τα άτομα με χρόνιο στρες.

Ωστόσο μία προπόνηση πολύ έντονης άσκησης, καταστέλλει την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος για 24 ώρες. Εάν η έντονη άσκηση επαναλαμβάνεται τακτικά, η μείωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού μπορεί να έχει μεγαλύτερη διάρκεια.

Τι πρέπει να προσέξετε;

  • Αποφύγετε την άσκηση εάν έχετε πυρετό και συμπτώματα κάτω από τον λαιμό όπως π.χ. μυϊκός πόνος ή δυσφορία στο στήθος
  • Μειώστε την ένταση και τη διάρκεια.
  • Θα πρέπει να περιμένετε για να συνεχίσετε την έντονη προπόνηση μέχρι και μερικές ημέρες μετά την επίλυση της λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού
  • Εάν μια ιογενής λοίμωξη έχει συμπτώματα σε όλο το σώμα (π.χ. πυρετός, μυϊκοί πόνοι, συμφόρηση στο στήθος) η άσκηση αντενδείκνυται.
  • Σε περίπτωση που έχετε συμπτώματα που εστιάζονται πάνω από τον λαιμό, όπως συνάχι, πονόλαιμο ή καταρροή, μπορείτε να ασκηθείτε σε μέτρια ένταση, ενώ θα πρέπει να αποφύγετε την άσκηση μεγάλης έντασης μέχρι και 2 ημέρες μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων.

Αν τα συμπτώματα είναι πιο γενικευμένα και κυρίως εστιάζονται κάτω από τον λαιμό, όπως πόνους στους μυς, πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή, τότε για άσκηση μέτριας έντασης θα πρέπει να περιμένετε μέχρι να απαλλαγείτε από τα συμπτώματα, ενώ για άσκηση μεγάλης έντασης θα πρέπει να περάσουν 2-4 εβδομάδες μετά το τέλος των συμπτωμάτων.

Φυσικά, σημαντικό ρόλο παίζει η διατροφή μας κατά τη διάρκεια ενός κρυολογήματος. Ο οργανισμός έχει ανάγκη από σωστές τροφές, με θρεπτικά συστατικά και η MyNUTRI μπορεί να βοηθήσει όσους θέλουν να έχουν έτοιμο φαγητό στο σπίτι τους καθημερινά, ακόμα και τις πιο δύσκολες στιγμές!