Διατροφή και γιορτές, μια αρκετά ενδιαφέρουσα υπόθεση! Ξεκούραση, ξεγνοιασιά και για τους περισσότερους, πολλά καλέσματα και φαγητό με οικογένεια και φιλους. Κι αν κάθε χρόνο τελειώνουν οι γιορτές με παραπάνω κιλά, φέτος είναι η ευκαιρία να κάνετε την διαφορά, χωρίς στερήσεις και τύψεις. Πάμε να δούμε πώς!

Αρχικά, να θυμάστε οτι το βάρος εξαρτάται από το ενεργειακό ισοζύγιο της ημέρας. Δηλα­δή αν παίρνουμε περισσότερες θερμίδες από αυτές που δαπα­νούμε μέσα στη μέρα, τότε το σωματικό βάρος θα αυξηθεί. Επομένως:

  • Μην μείνετε πολλές ωρες νηστικοί πριν το ρεβεγιόν. Θα σας οδηγήσει να καταναλώσετε μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού. Όσο και να σας φανεί εντυπωσιακό στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι μπορεί να καταναλώσουμε παραπάνω απο 3.000-4.000 θερμίδες! Φροντίστε λοιπόν πριν το τραπέζι να έχετε κάνει όλα σας τα γεύματα (πρωινό, σνάκ) και να έχετε καταναλώσει ενα ελαφρύ μεσημεριανό.
  • Προτιμήστε γαλοπούλα ή κοτόπουλο καθώς είναι πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, με αποτέλεσμα να σας προσφέρει υψηλα επίπεδα κορεσμού και να σας χορτάσει. Συνοδέψτε την με γέμιση που μπορεί να περιλαμβάνει ρύζι, κάστανο, ξηρούς καρπούς ή αποξηραμένα φρούτα, που ναι μεν έχουν υψηλή θρεπτική αξία (π.χ. φυτικές ίνες, βιτ. C, βιταμίνες συμπλέγματος » κ.α), ωστόσο θέλει προσοχή καθώς έχει και αρκετές θερμίδες.
  • Φυσικά το ποτό δεν θα μπορούσε να λείπει από το τραπέζι γι’ αυτό προτιμήστε ενα ποτηράκι κρασί. Αν πάλι δεν μπορείτε να αρκεστείτε στο ένα, να θυμάστε το “παν μέτρο άριστον”!
  • Και με τα γλυκά τι γίνεται; Η μάχη μεταξύ μελομακάρονου και κουραμπιέ, έχει (έστω και οριακά) νικητή! Το μελομακάρονο έχει περίπου 150 θερμίδες και ο καραμπιές 180. Εκτός απο τις θερμίδες όμως, το μελομακάρονο υπερτερεί και λόγω του ελαιολάδου αντί του ζωικού βούτυρου. Αναλυτικότερα, το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά συστατικά και μονοακόρεστα λιπαρά τα οποία βοηθούν στη μείωση της «κακής» – LDL και βελτίωση της «καλής» – HDL χοληστερόλης στο αίμα, ενώ τα καρύδια και το μέλι αυξάνουν περαιτέρω τη θρεπτική τους αξία.Το τελικό συμπέρασμα είναι οτι με ισορροπία και μέτρο μπορούμε να απολαύσουμε τα εορταστικά τραπέζια.