Η έλλειψη ύπνου σύμφωνα με έρευνες φαίνεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αθλητική απόδοση, τη γνωστική λειτουργία, τη διάθεση, αλλά και το χρόνο αντίδρασης σε ένα εμπόδιο.

Τα περισσότερα από αυτά μπορούν να αποφευχθούν αν οι σωστές ώρες ύπνου γίνουν προτεραιότητά σου. 

Πώς βοηθά ο ύπνος την αθλητική απόδοση

Οι ερευνητές πιστεύουν πως ο βαθύς ύπνος συμβάλλει στη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης, επειδή σε αυτή τη φάση απελευθερώνεται η αυξητική ορμόνη, που διεγείρει την ανάπτυξη των μυών και την αποκατάσταση, το «χτίσιμο» γερών οστών και την καύση λίπους, ενώ βοηθά τους αθλητές να ανακάμψουν. 

Μελέτες δείχνουν ότι η στέρηση του ύπνου επιβραδύνει την απελευθέρωση της αυξητικής ορμόνης. Ο ύπνος είναι, επίσης, απαραίτητος για την εκμάθηση μιας νέας δεξιότητας.

Πόσο ύπνο χρειάζεσαι;

Οι ειδικοί σε θέματα ύπνου συνιστούν από 7 έως 9 ώρες καθημερινό ύπνο για ενήλικες και από 9 έως 10 ώρες για παιδιά και εφήβους. 

Μπορείς να εκτιμήσεις τις δικές σου ανάγκες κάνοντας ένα πείραμα για μερικές εβδομάδες: Αν κοιμηθείς μέσα σε 20 λεπτά από τη στιγμή που θα πέσεις στο κρεβάτι και ξυπνήσεις χωρίς ξυπνητήρι, πιθανότατα θα έχεις κοιμηθεί σύμφωνα με τις ανάγκες του οργανισμού σου. 

Εάν σε πάρει ο ύπνος αμέσως, χρειάζεσαι όμως τη βοήθεια από ένα ξυπνητήρι για να σηκωθείς το επόμενο πρωί, είναι πολύ πιθανό να σου λείπει ύπνος.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!