Εάν παρατήρησες ότι, ξεκινώντας ένα πρόγραμμα άσκησης, αντί να χάσεις κιλά, η ζυγαριά σου δείχνει μεγαλύτερο αριθμό, μην αγχώνεσαι. Το φαινόμενο δεν είναι ασυνήθιστο και έχει εξήγηση.

H μη απώλεια βάρους είναι ένα θέμα όταν πρωτοξεκινάς το γυμναστήριο, εκεί που αναζητάς μέσα σου κίνητρο για να συνεχίσεις. Όμως, η αύξηση του βάρους μετά την έναρξη ενός προγράμματος άσκησης μπορεί να είναι κάτι πραγματικά τρομακτικό. Και παρότι αυτό είναι πιο συνηθισμένο απ’ ό,τι νομίζεις, κανείς δε θα σε κατηγορήσει αν απογοητευτείς.

Γιατί δεν πρέπει να παραιτηθείς

Εάν ο δείκτης της ζυγαριάς ανεβαίνει, αυτό δε σημαίνει ότι κάνεις κάτι λάθος. Στην πραγματικότητα, αν γυμνάζεσαι με αερόβια άσκηση ή ακολουθείς προπόνηση ενδυνάμωσης και παρακολουθείς τις θερμίδες σου, είναι πολύ πιθανό να είσαι στο σωστό δρόμο, ανεξάρτητα από το τι δείχνει η ζυγαριά σου. Θα σε βοηθήσει, όμως, να γνωρίζεις πού μπορεί να οφείλεται αυτή η αύξηση του βάρους σου.

Γυμνάζεσαι αλλά παίρνεις κιλά; Μάθε πού οφείλεται

Αποκτάς μυς. Αν ξεκίνησες να γυμνάζεσαι με βάρη, θα αρχίσει να αυξάνεται η μυϊκή σου μάζα. Εάν είσαι γυναίκα, αυτό μπορεί να σε φοβίσει, αλλά υπάρχουν δύο σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να θυμάσαι: Είναι πολύ δύσκολο να αποκτήσεις μεγάλους, ογκώδεις μυς χωρίς να γυμνάζεσαι πολύ σκληρά, κάτι που ισχύει ακόμα και για τους άνδρες.

Και δεύτερο και βασικό: Θέλεις περισσότερους μυς. Οι μύες μπορούν πραγματικά να σε βοηθήσουν να χάσεις λίπος, καθώς είναι πιο ενεργοί μεταβολικά από το λίπος. Η απόκτηση μυών μπορεί να σημαίνει αύξηση βάρους στη ζυγαριά, αλλά με “καλό” τρόπο. Σημαίνει ότι κερδίζεις μυς και χάνεις πόντους και αυτό είναι ακριβώς που θέλεις.

Έχεις κατακράτηση υγρών. Αυτό είναι επίσης συνηθισμένο σε ανθρώπους που ξεκινούν να γυμνάζονται, ως μέρος της θεραπευτικής διαδικασίας του σώματος, καθώς και ως τρόπος για να χρησιμοποιηθεί το γλυκογόνο (το καύσιμο που χρειάζεται το σώμα σου για να ασκηθεί) πιο αποτελεσματικά από το σώμα.

Το γλυκογόνο αποθηκεύεται στα κύτταρα μαζί με επιπλέον νερό, οπότε όσο περισσότερο γυμνάζεσαι τόσο πιο αποτελεσματικά το σώμα σου μπορεί να αποθηκεύσει και να χρησιμοποιήσει γλυκογόνο, πράγμα που σημαίνει ότι τα κύτταρά σου θα δεσμεύσουν, φυσικά, περισσότερο νερό.

Άρχισες να τρως περισσότερο. Είναι εύκολο να αντισταθμίζουμε τις προπονήσεις μας με επιπλέον θερμίδες απ’ όσες χρειάζεται χωρίς να το συνειδητοποιούμε. Αν προσπαθείς να χάσεις βάρος και βλέπεις τη ζυγαριά να ανεβαίνει, έλεγξε πρώτα τη διατροφή σου. Παρακολούθησε προσεκτικά το τι και πόσο τρως προτού καταλήξεις στο ότι η αλλαγή του βάρους σου οφείλεται στους παραπάνω λόγους.

Τι να κάνεις;

Απόφυγε τη ζυγαριά τις πρώτες 4 εβδομάδες που ξεκινάς ένα πρόγραμμα άσκησης. Τα ρούχα σου είναι πιο ειλικρινής κριτής του βάρους σου.