Ο εγκέφαλος “λατρεύει” την άσκηση και πολλές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει στο παρελθόν ότι οι άνθρωποι που ασκούνται τακτικά έχουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών που σχετίζονται με τη γνωστική παρακμή, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο η αερόβια άσκηση που προσφέρει πολλά οφέλη. Η προπόνηση με αντιστάσεις, όπως η προπόνηση με βάρη, η οποία βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου, είναι εξίσου ευεργετική, ιδίως για τους ηλικιωμένους.

Η άρση βαρών είναι ευεργετική σχεδόν σε κάθε πτυχή της υγείας, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κινδύνου κατάθλιψης και γνωστικής παρακμής.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με μελέτη στο British Journal of Sports Medicine, η προπόνηση με αντιστάσεις (μυϊκή ενδυνάμωση) συνδέεται αντιστρόφως ανάλογα με ασθένειες όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο διαβήτης. Αυτό σημαίνει ότι όσο περισσότερο γυμνάζεστε, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης αυτών των ασθενειών.

Πώς ωφελεί τον εγκέφαλο η γυμναστική με βάρη

Μια επιστημονική μελέτη ανέφερε ότι τόσο η προπόνηση αντίστασης υψηλής έντασης όσο και ο συνδυασμός προπόνησης αντίστασης μέτριας έντασης και αερόβιας προπόνησης βελτίωσαν σημαντικά τις επιδόσεις σε γνωστικά τεστ 36 φοιτητριών.

Επιπλέον, Καναδοί ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα ενός προγράμματος προπόνησης δύναμης μία ή δύο φορές την εβδομάδα και ενός προγράμματος ισορροπίας και μυϊκής ενδυνάμωσης δύο φορές την εβδομάδα σε 155 γυναίκες ηλικίας 65 έως 75 ετών.

Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα προπόνησης με αντιστάσεις παρουσίασαν βελτιωμένη μνήμη, αυξημένη επιλεκτική προσοχή και βελτιωμένες δεξιότητες επίλυσης συγκρούσεων, ενώ όσοι έκαναν προπόνηση ισορροπίας και προπόνηση μυϊκής ενδυνάμωσης δεν παρουσίασαν παρόμοια οφέλη.

Σε μια άλλη μελέτη, γυναίκες ηλικίας 60-70 ετών συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα προπόνησης με αντιστάσεις που περιελάμβανε 12 ασκήσεις τρεις ημέρες την εβδομάδα για 12 εβδομάδες.

Ενώ η ομάδα ελέγχου (που δεν έκανε καμία άσκηση) δεν παρουσίασε καμία βελτίωση, οι γυναίκες που συμμετείχαν σε προπόνηση με αντιστάσεις παρουσίασαν 19% βελτίωση στις γνωστικές επιδόσεις εκτός από τη βελτίωση της μυϊκής δύναμης.

Πώς να ξεκινήσετε την ενδυνάμωση των μυών σας

Όπως όλες οι καλές συνήθειες που προάγουν τον πιο υγιεινό και ποιοτικό τρόπο ζωής, η γυμναστική πρέπει να είναι βιώσιμη και ευχάριστη.

Αυτό σημαίνει ότι η προπόνηση θα πρέπει να είναι δομημένη έτσι ώστε η άσκηση να μην προκαλεί τραυματισμούς και να είναι ευχάριστη. Ορισμένες χρήσιμες συμβουλές μετά την έγκριση του γιατρού σας περιλαμβάνουν:

  • Ξεκινήστε σταδιακά με ελαφριά βάρη και σιγά-σιγά θα καταφέρετε να σηκώσετε και τα μεγαλύτερα.
  • Δεν χρειάζεται να κάνετε γυμναστική για πολλές ώρες κάθε φορά. Αρκούν περίπου σαράντα λεπτά προπόνησης, αρκεί να συμπεριλαμβάνετε τις σωστές ασκήσεις που θα γυμνάσουν ολόκληρο το σώμα.
  • Σκεφτείτε να απευθυνθείτε σε έναν εξειδικευμένο επαγγελματία γυμναστή ή προπονητή, καθώς τα μαθήματα ή οι ατομικές συνεδρίες μπορούν να αποτελέσουν καλό κίνητρο ενώ παράλληλα θα γυμνάζεστε με ασφάλεια.