Παρά τους περιορισμούς στις μετακινήσεις, πολλοί και πολλές από εμάς θα βρεθούμε σε κάποιο μικρό μεν, οικογενειακό δε, τραπέζι για τις γιορτές. Μια συχνή ερώτηση και ανησυχία που ακούω είναι τι μπορούμε να φάμε σε ένα τέτοιο τραπέζι. Σας έχω ετοιμάσει λοιπόν κάποιες συμβουλές!
 

1.    Σαλάτες και βραστά λαχανικά

Χωρίς λάδι: 30-60 θερμίδες

Με λάδι: +100 με 120 θερμίδες ανά κουταλιά σούπας
Ένα κλασσικό ορεκτικό στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Όπως έχουμε πει και σε προηγούμενο άρθρο, στην σαλάτα τις θερμίδες τις καθορίζει κυρίως το λάδι. Οπότε πριν επιλέξετε την σαλάτα σαν πιο «ελαφρύ» φαγητό, αναλογιστείτε αυτό το στοιχείο της!
Tip: Εάν βάλετε λάδι στην σαλάτα σας, αποφύγετε τελείως το ψωμί για να μην το μαζέψετε από το πιάτο.

2.    Πίτες

Ένα μεσαίο κομμάτι: 300-350 θερμίδες
Τυρόπιτες, σπανακόπιτες, κολοκυθόπιτες… Είναι ένα βολικό ορεκτικό στα τραπέζια καθώς μπορεί να ετοιμάζεται παράλληλα με τα υπόλοιπα φαγητά και είναι αρκετό για να φάνε όλοι. Οι πίτες πολλές φορές όμως έχουν αρκετές θερμίδες και για αυτό είναι καλό να μην τρώμε πάνω από ένα κομμάτι, ειδικά όταν πρόκειται για ορεκτικό.

Tip: Οι ανοιχτές πίτες επιτρέπουν να αφαιρέσετε το μισό φύλλο σχεδόν μιας συνταγής, οπότε να τις προτιμάτε, καθώς το φύλλο είναι μια από τις βασικές πηγές θερμίδες μιας πίτας.

3.    Χριστόψωμο

Μια φέτα: 80 – 90 θερμίδες
Το χριστόψωμο μπορεί να έχει διαφορετική γεύση από το συνηθισμένο ψωμί, από διατροφική άποψη όμως είναι σχεδόν το ίδιο. Δεν πειράζει αν μείνετε στη μία ή στις δύο φέτες, αλλά στις τρεις αρχίζει να γίνεται πρόβλημα, καθώς είναι κενές θερμίδες και εν τέλει όχι τόσο νόστιμες όσο τα άλλα φαγητά στο τραπέζι.
Tip: Εάν φάτε ψωμί, αποφύγετε να το βουτήξετε σε οτιδήποτε, καθώς το ψωμί απορροφάει τα λίπη σαν σφουγγάρι.
 

4.    Γαλοπούλα

Στήθος: 160 – 190 θερμίδες
Μπούτι: 200 – 230 θερμίδες

Η γαλοπούλα έχει την τιμητική της τα Χριστούγεννα και αυτό είναι αρκετά καλό για όσες προσέχετε την διατροφή σας. Ελάχιστα κρέατα είναι πιο υγιεινά από την γαλοπούλα, οπότε αν έχετε επιλογή, επιλέξτε την! Υψηλή περιεκτικότητα πρωτεΐνης, χαμηλά λιπαρά και λίγες θερμίδες, είναι ένα πιάτο που μπορείτε να φάτε σε μεγάλες ποσότητες άφοβα.

Tip: Σαν συνοδευτικό, δοκιμάστε φέτος γλυκοπατάτες στο φούρνο. Γίνονται με ακριβώς τον ίδιο τρόπο, είναι όμως αρκετά πιο υγιεινές από τις πατάτες.

5.    Χοιρινό ή μοσχάρι στο φούρνο
Μια μερίδα: 400 – 500 θερμίδες
Το χοιρινό και το μοσχάρι δεν έχουν τόσες πολλές ομοιότητες, παρά το ότι και τα δύο θεωρούνται κόκκινο κρέας. Έχουν όμως παρόμοιο θερμιδικό περιεχόμενο, ανθυγιεινά λιπαρά και είναι πολύ υψηλά σε πρωτεΐνη, οπότε θα τα βάλουμε μαζί. Το αρνί είναι αρκετά πιο βαρύ, οπότε αν θέλετε να φάτε κρέας, το μοσχάρι και το χοιρινό είναι καλύτερες επιλογές, παρόλα αυτά, η γαλοπούλα παραμένει ιδανική.
Tip: Εάν βγάλετε την πέτσα και το ορατό λίπος μπορείτε να μειώσεις δραστικά τις θερμίδες του φαγητού σας (κατά περίπου 100 θερμίδες). Αυτό είναι ακόμα πιο χρήσιμο αν το κάνετε πριν το μαγείρεμα.

6.    Γλυκά
Μελομακάρονο: 190 θερμίδες
Κουραμπιές: 230 θερμίδες
Δίπλα: 170 θερμίδες
Και φτάνουμε επιτέλους και στα γλυκά… Αν θέλετε να μειώσετε την θερμιδική κατανάλωσή σας, προτιμάτε τις δίπλες, καθώς όχι μόνο είναι πιο ελαφριές αλλά και αρκετά μεγαλύτερες, οπότε κρατάνε περισσότερο.

Τip: Αφήστε να περάσουν 30-45 λεπτά από το γεύμα πριν φάτε γλυκό, θα σας βοηθήσει να ελέγξετε πολύ καλύτερα την ποσότητα.

Τελευταίο Tip: Είναι μια μέρα το τραπέζι των Χριστουγέννων. Καλό είναι να προσέχουμε, αλλά αφήστε τον εαυτό σας μια μέρα να χαρεί το φαγητό χωρίς τύψεις. Ποτέ κανείς δεν πάχυνε από ένα μεγάλο γεύμα.

Καλές γιορτές!

 

Κωνσταντίνος Χαρδαβέλλας
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας PG
Instagram: @konstantinos.chardavellas

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!