Η υπέρταση μπορεί να αποτελέσει σοβαρή απειλή για την υγεία, καθώς αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης μιας σειράς ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων. Περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία σκοτώνει περίπου εννέα εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως. Η φυσιολογική αρτηριακή πίεση, όπως ορίζεται από το Αμερικανικό Κολέγιο Καρδιολογίας και την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, είναι 120/80 mmHg, πάνω από την οποία ένα άτομο έχει υπέρταση.

Η ανεξέλεγκτη υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να καταπονήσει και να βλάψει τις αρτηρίες, αυξάνοντας τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής νόσου. Ωστόσο, η υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής και η ενσωμάτωση αερόβιας άσκησης χαμηλής έντασης, όπως το περπάτημα, μπορεί να βελτιώσει την κυκλοφορία, να μειώσει τον καρδιακό ρυθμό και να μειώσει τις ανησυχίες για την αρτηριακή πίεση.

Πόσο πρέπει να περπατάτε;

Οι ειδικοί συνιστούν μέτριο περπάτημα για 20-40 λεπτά τρεις έως πέντε φορές την εβδομάδα ή συνολικά 150 λεπτά την εβδομάδα. Αυτό περιλαμβάνει υπαίθριο ή εσωτερικό περπάτημα σε πάρκο της γειτονιάς ή σε διάδρομο, αντίστοιχα.

Το πόσο αποτελεσματικό μπορεί να είναι το περπάτημα στη βελτίωση της συνολικής υγείας έχει επισημανθεί σε διάφορες μελέτες κατά τη διάρκεια των ετών. Για παράδειγμα, σε μια πρόσφατη επιστημονική μελέτη, οι ηλικιωμένοι συμμετέχοντες που περνούσαν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους καθιστοί και έπασχαν από υψηλή αρτηριακή πίεση μπόρεσαν να μειώσουν την αρτηριακή τους πίεση απλά αυξάνοντας τα καθημερινά τους βήματα σε 3.000 βήματα, πέντε ημέρες την εβδομάδα.

Επιπλέον, μια μεγάλη μελέτη διάρκειας έξι μηνών διαπίστωσε ότι ενήλικες με καθιστική ζωή που περπατούσαν 300 λεπτά την εβδομάδα μείωσαν σημαντικά τα επίπεδα της αρτηριακής τους πίεσης. Επιπλέον, σε μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής, οι συμμετέχοντες που περπατούσαν 10.000 βήματα την ημέρα φάνηκε να έχουν μειωμένο κίνδυνο καρκίνου και θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα.