Η ποδηλασία αποτελεί μια από τις πιο ευχάριστες και συνάμα εύκολες μορφές άσκησης. Όπως κάθε άσκηση, έτσι και η χρήση του ποδηλάτου, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την καθιστική ζωή.

Ο μύθος σχετικά με την κακή σχέση του γονάτου και την ποδηλασία έχει πράγματι κάποια βάση. Οι τραυματισμοί και ο πόνος στα γόνατα είναι συχνό φαινόμενο μεταξύ των ποδηλάτων. Αυτό όμως δεν έχει να κάνει με την άσκηση αυτή καθ’ αυτή, αλλά με την κακή εκτέλεση της άσκησης.

Ειδικότερα, η εκτέλεση της άσκησης σε πολύ γρήγορο ρυθμό ή η εκτέλεσή της σε όρθια θέση μπορεί να προκαλέσει έντονη φόρτιση στο γόνατο με αποτέλεσμα, ιδιαίτερα όταν οι μυς των ποδιών δεν είναι δυνατοί, το γόνατο να τραυματιστεί.

Συνήθως οι αθλητές που τραυματίζονται, τραυματίζονται λόγω υπέρχρησης (λ.χ υψηλού προπονητικού όγκου). Από την άλλη οι αρχάριοι ασκούμενοι που ξεκινούν να ποδηλατούν ως χόμπι, δεν το κάνουν σταδιακά και τραυματίζονται λόγω των ξαφνικών αλλαγών στις συνήθειες ποδηλασίας και της απότομης αύξησης της έντασης ή λόγω εκτέλεσης της άσκησης με λάθος τεχνική.

Ένα άλλο σημείο που χρήζει προσοχής είναι η κατάλληλη ρύθμιση του ποδηλάτου με βάση τα ατομικά ανατομικά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, για το ευρύτερο κοινό το ύψος της σέλας πρέπει να είναι τέτοιο ώστε κατά το κάθισμα πάνω στο ποδήλατο, τοποθετώντας τα πόδια στα πετάλια κατά την μέγιστη έκταση του ποδιού στο κατώτατο σημείο της περιστροφής του δισκοβραχίονα, το πόδι να είναι τεντωμένο.

Αν η σέλα είναι πολύ χαμηλά, η κάμψη του γονάτου κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι μεγαλύτερη, γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει την υγεία των γονάτων.

Παράλληλα άλλοι λόγοι που μπορούν να επιδεινώσουν τα γόνατα κατά την ποδηλασία είναι το είδος του ποδηλάτου, ο δείκτης μάζας σώματος και η ταυτόχρονη συμμετοχή του ατόμου σε άλλα αθλήματα που καταπονούν την άρθρωση.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!