Η ενσωμάτωση των ωμέγα–3 στη διατροφή μας έχει συνδεθεί με ποικίλα οφέλη για την καρδιά και τη συνολική υγεία.

Τώρα, νέα έρευνα δείχνει ότι αυτά τα θρεπτικά συστατικά – που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως ο σολομός, τα καρύδια και ο λιναρόσπορος – μπορούν επίσης να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης προβλημάτων ακοής καθώς μεγαλώνουμε.

Συγκεκριμένα, οι συμμέτοντες στη μελέτη που ακολουθούσαν μια διατροφή πλούσια σε Ω-3, είχαν έως και 20% λιγότερες πιθανότητες να αναφέρουν προβλήματα ακοής που σχετίζονται με την ηλικία.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής στα αιμοφόρα αγγεία και ενδεχομένως να βελτιώσουν την ακοή και την υγεία του εσωτερικού αυτιού.

Αν η κυκλοφορία του αίματος στην ακουστική αρτηρία του αυτιού παρεμποδίζονταν από πλάκα ή κάποια άλλη αγγειακή πάθηση, αυτό θα προκαλούσε την απώλεια ακοής. Κι εδώ είναι που βοηθάνε τα Ω-3 με την αντιφλεγμονώδη δράση τους.

Τι άλλα οφέλη έχουν τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα;

Τα ω-3 λιπαρά οξέα, σύμφωνα με μελέτες, δρουν προστατευτικά στην υγεία της καρδιάς, συμβάλλουν στη σωστή εγκεφαλική λειτουργία και στη ρύθμιση των τριγλυκεριδίων στο αίμα, ενώ φαίνεται να σχετίζονται με μείωση της φλεγμονής, τον περιορισμό του πόνου και την αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

Επειδή τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, μπορούν, επίσης, να βοηθήσουν σε διάφορες δερματικές παθήσεις, όπως η ακμή, η ψωρίαση και το έκζεμα.

20 τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε Ω-3 που πρέπει να βάλετε στη διατροφή σας
Βάζοντας, τις παρακάτω τροφές στην καθημερινή σας διατροφή, δημιουργείτε μια προστατευτική ασπίδα γύρω σας, από πολλών ειδών παθήσεις:

Λιναρόσπορος (2 κουταλιές)
Καρύδια (1/4 φλιτζανιού)
Σολομός (120 γρ.)
Σκουμπρί (120 γρ.)
Πέστροφα ιχθυοτροφείου (120 γρ.)
Σαρδέλες, σε λάδι (120 γρ.)
Ξιφίας (120 γρ.)
Τόνος ψάρι (120 γρ.)
Πέρκα (120 γρ.)
Γαρίδες, μαγειρεμένες (120 γρ.)
Λυθρίνι, μαγειρεμένο (120 γρ.)
Χταπόδι, μαγειρεμένο (120 γρ.)
Λαχανάκια Βρυξελλών (1 φλιτζάνι)
Μπακαλιάρος, μαγειρεμένος (120 γρ.)
Κουνουπίδι / Μπρόκολο, βρασμένο (1 φλιτζάνι)
Λάχανο, βρασμένο (1 φλιτζάνι)
Σπανάκι, βρασμένο (1 φλιτζάνι)
Φιστίκια Αιγίνης (1/2 φλιτζάνι)
Σουσάμι ψημένο (2 κουταλιές)
Ταχίνι (2 κουταλιές)