Σύμφωνα με ειδικούς, οι διατάσεις είναι ασκήσεις που βοηθούν στη σωστή λειτουργία των μυών και των αρθρώσεων, με αποτέλεσμα να πρέπει να εκτελούνται αργά και ελεγχόμενα και όχι απότομα και με βιασύνη, μέχρι το σημείο του «ανακουφιστικού» πόνου, προς αποφυγή τραυματισμών.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να κάνουμε καθημερινά διατάσεις αλλά οι βασικοί 6 λόγοι είναι οι ακόλουθοι: 

1. Οι διατατικές ασκήσεις επιμηκύνουν τους μυς και αυξάνουν το εύρος κίνησης των αρθρώσεων.

2. Βελτιώνουν το κυκλοφορικό, καθώς αυξάνεται η ροή του αίματος, οι μύες “τρέφονται” περισσότερο και αποβάλλουν τις καματογόνες ουσίες, επιταχύνοντας την ανάκαμψή τους.

3. Βελτιώνουν το καρδιαγγειακό σύστημα. Mελέτες έχουν δείξει ότι οι διατάσεις μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία των αρτηριών και να μειώσουν την αρτηριακή πίεση.

4. Συμβάλλουν στη μείωση του άγχους και της έντασης.

5. Ενισχύουν την ευλυγισία, η έλλειψη της οποίας σε κάνει πιο επιρρεπή σε τραυματισμούς του μυϊκού και συνδετικού ιστού.

6. Προάγουν τη σωστή στάση του σώματος, καθώς η άνιση ανάπτυξη διάφορων μυών του σώματος και η έλλειψη ευκαμψίας μπορούν να συντελέσουν στην υιοθέτηση μιας κακής στάσης σώματος.

Κάποιες οδηγίες για τις διατάσεις:

Ανάλογα με τις μυϊκές ομάδες που καταπονείς, μέσα στην ημέρα καλό είναι να αφιερώνεις ελάχιστα λεπτά, να τεντώνεις και να ανακουφίζεις τις μυϊκές ίνες με απλές ασκήσεις, που κατά την εφαρμογή τους θα νιώσεις ότι ένας συγκεκριμένος μυς διατείνεται και αποσυμφορείται.

Κατά τη διάρκεια των διατάσεων πρέπει να αναπνέεις φυσιολογικά και τη στιγμή που ο μυς ή η μυϊκή ομάδα βρίσκεται στο μέγιστο τέντωμα. να εκπνέεις. προσπαθώντας να χαλαρώσεις το σημείο που διατείνεις. Αν κάποια διατατική θέση εμποδίζει τη φυσιολογική αναπνοή, πρέπει να την αποφύγεις.

Οι πιο εξειδικευμένες διατατικές ασκήσεις για τις υπόλοιπες μυϊκές ομάδες συνιστάται να γίνονται υπό την καθοδήγηση ειδικού επαγγελματία και σε κατάλληλο χώρο, είτε αίθουσα γυμναστικής είτε κάποιου θεραπευτηρίου.