Οσο πιο υψηλός είναι ο μεταβολισμός σας τόσο πιο πολλές θερμίδες μπορείτε να προσλαμβάνετε χωρίς να παίρνετε βάρος. Τι πρέπει λοιπόν να γνωρίζετε για να αυξήσετε τις καύσεις σας;

Φανταστείτε τον εαυτό σας σαν ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας. Οι τροφές που καταναλώνετε χρησιμοποιούνται από τις μηχανές του εργοστασίου για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες του σώματός σας, π.χ. να συνεχίσει να χτυπάει η καρδιά σας, να λειτουργούν τα νεφρά κ.λπ., αλλά και για να σας δώσουν την απαιτούμενη ενέργεια για να περπατήσετε, να ανεβείτε τις σκάλες, να καθαρίσετε το σπίτι.

Με άλλα λόγια ο βασικός μεταβολικός ρυθμός (BMP) είναι το σύνολο της ενέργειας που πρέπει να χρησιμοποιήσει ο οργανισμός μας για να καλύψει πλήρως όλες εκείνες τις λειτουργίες που γίνονται εν αγνοία μας προκειμένου να διατηρηθούμε στη ζωή και επηρεάζεται άμεσα κυρίως από το βάρος, την ηλικία, το φύλο και τη σωματική μας διάπλαση.

Μπορώ να αλλάξω τον μεταβολισμό μου;
Υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από το πώς μπορείτε να αυξήσετε τον μεταβολισμό του σώματός σας. Θαυματουργές τροφές, βιταμίνες, χυμοί κ.λπ. Θα ήταν πραγματικά υπέροχο να υπήρχε ένας χυμός που να αυξάνει τον μεταβολικό μας ρυθμό και φυσικά τις καύσεις μας.

Η αλήθεια όμως είναι ότι χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια για να τα καταφέρετε. Οι ειδικοί τονίζουν ότι η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας είναι ο μόνος τρόπος για να δώσετε μια γερή ώθηση στον μεταβολισμό σας. Με την άσκηση έχετε διπλό κέρδος: Καίτε περισσότερες θερμίδες τη στιγμή που ασκείστε και ταυτόχρονα δυναμώνουν οι μύες, ο κύριος παράγοντας που επιταχύνει μακροπρόθεσμα τον ρυθμό του μεταβολισμού.

Εάν θέλετε λοιπόν να τονώσετε τον μεταβολισμό σας πρέπει να ακολουθείτε έναν πιο δραστήριο τρόπο ζωής.

Φυσικά το ποσοστό αύξησης του μεταβολισμού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως την ένταση και τη διάρκεια της άσκησης, το πόσο συχνά γίνεται, αλλά και το επίπεδο του μεταβολισμού που έχετε όταν ξεκινάτε κάποια μορφή φυσικής δραστηριότητας. Ενα άτομο που δεν έχει ασκηθεί ποτέ στη ζωή του θα δυσκολευτεί περισσότερο σε σύγκριση με κάποιον που παλιότερα έκανε κάποιο σπορ. Σταδιακά όμως καθώς το σώμα θα σφίγγει, ο ρυθμός με τον οποίο καίτε θερμίδες θα επιταχύνεται.

Με ποια άσκηση θα καταφέρετε να αυξήσετε τις καύσεις
Τόσο η αερόβια (περπάτημα, τρέξιμο, κολύμβηση) όσο και η αναερόβια άσκηση (βάρη, αντιστάσεις) αυξάνoυν τον βασικό μεταβολισμό. Η αναερόβια μέσω της αύξησης των μυών και η αερόβια μέσω δημιουργίας προσαρμογών στον οργανισμό.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!