Η άσκηση είναι μια πράξη φροντίδας προς τον εαυτό σου. Το πώς βλέπεις τη γυμναστική καθορίζει σημαντικά το αν απολαμβάνεις τη διαδικασία ή την κάνεις υπό πίεση και επειδή “πρέπει”.

Για να αντιμετωπίζεις την άσκηση ως αυτοφροντίδα, σημαίνει ότι γνωρίζεις τα οφέλη της για την υγεία σου, δηλαδή ότι βελτιώνει τη διάθεση, την κατάσταση του σώματος και την ποιότητα ζωής.

Σε αυτό ακριβώς το σημείο θα μπορέσεις να κάνεις τη μετάβαση από το “πρέπει” στο “μου αρέσει”. Πώς θα καταφέρεις να μην αποτελεί η άσκηση αγγαρεία; Με το να αλλάξεις τρόπο σκέψης.

Η λάθος προσέγγιση

Μερικά άτομα ξεκινούν την άσκηση λόγω των πλεονεκτημάτων που προσφέρει και αποσκοπώντας κυρίως στην απώλεια κιλών. Δυστυχώς, αυτή η προσέγγιση δε βοηθά, γιατί το άγχος αυξάνεται και δεν αναπτύσσεται το αίσθημα της ικανότητας.

Πολλά προγράμματα έχουν θεσπιστεί κατά περιόδους και δημιουργούνται trends γυμναστικής που υπόσχονται γρήγορα αποτελέσματα.

Σε αυτή την περίπτωση τα άτομα ακολουθούν αυτά τα προγράμματα όχι επειδή το επιθυμούν, αλλά επειδή “πρέπει” να τα εντάξουν στην καθημερινότητα, θέτοντας πολλές φορές υψηλούς στόχους και κυρίως μη ρεαλιστικούς. Εξαιτίας αυτών των προσδοκιών, τα προγράμματα τελειώνουν άδοξα και με απογοήτευση.

Η πιο διασκεδαστική πλευρά

Υπάρχουν μέθοδοι να γίνει πιο διασκεδαστική η άσκηση, όπως οι εφαρμογές για την παρακολούθηση της αθλητικής προόδου σου. Μερικοί άνθρωποι ανταποκρίνονται καλά, είτε πρόκειται για τον αριθμό των βημάτων, είτε για τα λεπτά που αφιερώθηκαν στην άσκηση, είτε για τον αριθμό που δείχνει η ζυγαριά.

Παράλληλα, οργανώνονται ανταμοιβές και γίνονται συγκρίσεις με άλλους χρήστες για να αυξηθούν τα κίνητρα. Δυστυχώς, συχνά η καινοτομία φθείρεται και η συνήθεια της άσκησης εξασθενεί.

Τα εξωτερικά κίνητρα μειώνουν την επιθυμία

Μια προσωρινή προσπάθεια, δηλαδή το να γυμναστείς με το σκεπτικό “απλώς θα το δοκιμάσω”, βασίζεται συχνά στη λήψη κάποιου είδους ανταμοιβής. Μια ανταμοιβή μπορεί να είναι απλώς η ικανοποίηση από την ολοκλήρωση του προγράμματος. Άρα, μετά ξεκινά το πρόβλημα, όταν παύει να υπάρχει η ανταμοιβή και εξασθενεί και το κίνητρο για συνέχιση της άσκησης.

Εσωτερικά κίνητρα

Το εγγενές κίνητρο είναι μια αξιόπιστη κινητήρια δύναμη για την αλλαγή συμπεριφοράς και την ανάπτυξη συναισθημάτων όπως εκείνο της ικανοποίησης. Σε αντίθεση με την εξωτερική, στην εσωτερική ανταμοιβή κίνητρα είναι το ενδιαφέρον, η ευελιξία, η φροντίδα του εαυτού και η αγάπη για το σώμα μας έτσι ακριβώς όπως είναι.

Αποδοχή
Όταν βασικός στόχος είναι το τέλειο οπτικά αποτέλεσμα, τότε δημιουργείται πίεση προς τον εαυτό σου και στη συνέχεια φόβος και αποφυγή. Πραγματικός σκοπός πρέπει να είναι η ανάπτυξη της ανεκτικότητας σχετικά με τον ρυθμό της εξέλιξής σου σε αυτή τη διαδικασία και όχι η  αυστηρότητα και η τιμωρητική στάση που γυρίζει μπούμερανγκ σ’ εσένα.

Υπενθύμισε στον εαυτό σου ότι η άσκηση είναι ένας τρόπος για να αγαπήσεις το σώμα σου και όχι για να  αποκτήσεις μια τέλεια εικόνα. Έτσι, θα καταφέρεις να αποκομίσεις όλα τα οφέλη της.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!