Σύμφωνα με τους ερευνητές ο τρόπος με τον οποίον η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες περιλαμβάνει φυσιολογικούς αλλά και ψυχολογικούς μηχανισμούς. Πιο συγκεκριμένα μέσω της άσκησης:

• Αυξάνεται η διαθεσιμότητα σημαντικών νευροδιαβιβαστών κατά του άγχους, όπως η σεροτονίνη, η νορεπινεφρίνη και η ντοπαμίνη που είναι υπεύθυνες για την ψυχολογική διάθεση ενός ατόμου. Παράλληλα η παραγωγή ενδορφινών που προκαλούνται από την άσκηση που μπορούν να ενισχύσουν το αίσθημα της ευεξίας.

• Ο ασκούμενος «αναγκάζεται» να αφήσει στην άκρη τις ανήσυχες σκέψεις του και με τον τρόπο αυτό σπάει τον κύκλο των αρνητικών σκέψεων που τροφοδοτούν την κατάθλιψη και το άγχος του.

• Η ολοκλήρωση μιας δύσκολης εργασίας, όπως η μια δύσκολη άσκηση, προσφέρει στον ασκούμενο την αίσθηση του επιτεύγματος και του αυτοελέγχου βελτιώνοντας την διάθεση και αυξάνοντας έτσι την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση. Μάλιστα αυτή υπόθεση είναι σύμφωνη με τη θεωρία της αυτοαποτελεσματικότητας του.

• Η άσκηση και η σωματική δραστηριότητα μπορεί να προσφέρει στον ασκούμενο την ευκαιρία να συναναστραφεί με άλλους και να αυξήσει τα επίπεδα κοινωνικής αλληλεπίδρασης, που πολλές φορές βοηθά στη βελτίωση της διάθεσης και της ψυχικής υγείας.

• H αλλαγή του περιβάλλοντος, ειδικότερα αν η άσκηση πραγματοποιείται σε εξωτερικό χώρο, κοντά στη φύση και σε καθαρό αέρα φαίνεται να έχει ευεργετικές επιπτώσεις στη ψυχική υγεία του ατόμου.

Η κατάλληλη φυσική δραστηριότητα ή πρόγραμμα άσκησης διαφέρει από άτομο σε άτομο και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Για παράδειγμα, ένα άτομο που έχει υψηλά επίπεδα άγχους ή στρες και κατ’ επέκταση κορτιζόλης, θα είναι προτιμότερο να επιλέξει μια δραστηριότητα χαμηλής έντασης (π.χ περπάτημα) σε αντίθεση με μια υψηλής, για να αποφύγει την περεταίρω αύξηση των επιπέδων κορτιζόλης στο αίμα.

Αντίθετα ένα άτομο που αντιμετωπίζει προβλήματα διαχείρισης αρνητικών σκέψεων ίσως είναι πιο φρόνιμο να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα υψηλής έντασης (π.χ. κυκλική προπόνηση, χορός) που απαιτεί μεγαλύτερα επίπεδα συγκέντρωσης στην άσκηση. Παρόλα αυτά το πιο σημαντικό είναι η επιλογή μιας δραστηριότητας που ο ασκούμενος μπορεί να απολαύσει και αγαπήσει.

Τέλος το άγχος και το στρες είναι φυσιολογικά συναισθήματα που όλοι θα βιώσουμε κάποια στιγμή στη ζωή μας. Το σημαντικό είναι η αναγνώριση και η σωστή διαχείρισή τους. Πριν προβούμε λοιπόν στη λήψη ενός φαρμάκου ας μην ξεχνάμε ότι η άσκηση ή η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας αποτελεί ένα πολύτιμο, φυσικό φάρμακο που είναι διαθέσιμο σε κάθε άτομο και έχει μηδενικές παρενέργειες!