Τα λάστιχα αντίστασης είναι ένα μέσο ενδυνάμωσης ή/και διάτασης των μυών σας. Είτε είστε αρχάριος, είτε έμπειρος αθλητής βαρών είτε αναρρώνετε από τραυματισμό, η προπόνηση με λάστιχα μπορεί να σας βοηθήσει να επιτύχετε τους στόχους φυσικής κατάστασης που έχετε θέσει – αισθητικοί, αθλητικής επίδοσης ή αποκατάστασης.

ΙΔΙΑ ΜΥΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ, ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥ
Η προπόνηση με λάστιχα παρέχει παρόμοια και μερικές φορές ακόμη μεγαλύτερη μυϊκή δραστηριότητα με την προπόνηση με βάρη. Μια σημαντική διαφορά είναι ότι περιλαμβάνει μικρότερη ποσότητα δύναμης στις αρθρώσεις, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να παρασχεθεί περισσότερο ερέθισμα στους μύες με λιγότερες πιθανότητες τραυματισμού. 

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΥΙΚΟ ΕΡΕΘΙΣΜΑ
Μια σημαντική διαφορά μεταξύ των ελεύθερων βαρών και των ζωνών αντίστασης είναι η μεταβλητή αντίσταση που εφαρμόζεται σε όλο το εύρος κίνησης μιας άσκησης. Με τα ελεύθερα βάρη, υπάρχουν στην πραγματικότητα μέρη της κίνησης όπου οι μύες δεν εκτελούν πολλή δουλειά λόγω έλλειψης βαρύτητας, όπως στην κορυφή μίας κάμψης δικεφάλου. Αυτό σημαίνει ότι όταν χρησιμοποιούνται λάστιχα, ο μυς λαμβάνει μεγαλύτερη αντίσταση στο ισχυρότερο σημείο του στο εύρος κίνησης κι επομένως λαμβάνει μεγαλύτερη αντίσταση για να διεγείρει καλύτερα τις προσαρμογές δύναμης.

ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ/ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΚΟΡΜΟΥ
Η συνεχής ένταση από τα λάστιχα προσθέτει ένα στοιχείο απαιτούμενης σταθεροποίησης από το σώμα σας για να διατηρήσετε τη φόρμα σας κατά τη διάρκεια πολλών ασκήσεων. Αυτό σημαίνει επίσης ότι συχνά θα χρειαστεί να ενεργοποιήσετε τον κορμό σας για ισορροπία. Η ανάγκη να τα ελέγξετε από το να επιστρέψουν στη θέση τους σημαίνει μεγαλύτερη διέγερση και δύναμη μέσω του πλήρους εύρους κίνησης των μυών και το τράβηγμα των λάστιχων μειώνει την ικανότητά σας να «κλέβετε» χρησιμοποιώντας ορμή.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΣΚΗΣΗΣ
Με αλτήρες ή μπάρα, περιορίζεστε σε ορισμένες θέσεις του σώματος σε ένα κατακόρυφο επίπεδο κίνησης για να χρησιμοποιήσετε τη δύναμη της βαρύτητας. Όταν χρησιμοποιείτε λάστιχα αντίστασης, μπορείτε να εκτελέσετε ασκήσεις τόσο σε κατακόρυφο όσο και σε οριζόντιο επίπεδο. Για παράδειγμα, μπορείτε να κάνετε μια πίεση στο στήθος ή την πίσω σειρά σε όρθια θέση, αντί να χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε έναν πάγκο. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!