Η διαλειμματική νηστεία (IF-Intermittent fasting) είναι μία από τις πιο δημοφιλείς τάσεις παγκοσμίως. Με τον όρο διαλειμματική νηστεία ονομάζουμε την αποχή ή περιορισμένη κατανάλωση τροφής και ποτών για ορισμένες ώρες, έως και ημέρες.

Αποτελεί ουσιαστικά ένα διατροφικό μοτίβο το οποίο εναλλάσσει περιόδους σίτισης, χωρίς κάποιο θερμιδικό περιορισμό, με περιόδους νηστείας όπου, είτε δεν καταναλώνεται τίποτα ή καταναλώνονται πολύ λίγες θερμίδες μέσα στην ημέρα. Χρησιμοποιείται για την απώλεια βάρους και την αλλαγή της σύνθεσης του σώματος, καθώς και για την ευρύτερη βελτίωση της υγείας μέσω ορισμένων δεικτών και βιοχημικών παραμέτρων.

Η πιο δημοφιλής μέθοδος της διαλειμματικής νηστείας είναι η 16:8 ή μέθοδος περιορισμένης χρονικά σίτισης.
 

Στη συγκεκριμένη μέθοδο περιορίζουμε τη περίοδο της διατροφής σε προκαθορισμένο διάστημα 8 ωρών μέσα στην ημέρα, για παράδειγμα από τις 13:00 έως τις 21:00. Τις υπόλοιπες 16 ώρες της ημέρας, απόλυτη νηστεία.

Μπορεί μένουμε νηστικοί αυτές τις ώρες, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να καταναλώνουμε κάποια ροφήματα.

Ποια είναι αυτά;

Καφές χωρίς ζάχαρη

Μπορείς να πίνεις καφέ χωρίς ζάχαρη όλες τις ώρες της ημέρας. Εάν έχεις συνηθίσει να τον πίνεις με ζάχαρη ίσως δυσκολευτείς στην αρχή να τον πίνεις σκέτο. Σ’ αυτή την περίπτωση, μπορείς να δοκιμάσεις να προσθέσεις άλλα συστατικά που δίνουν γλυκιά γεύση χωρίς θερμίδες, όπως λίγη κανέλα. Εάν προτιμάς τον καφέ σου με γάλα, μπορείς να τον απολαμβάνεις έτσι τις ώρες της ημέρας που επιτρέπεται να τρως.

Νερό ανθρακούχο ή μη

Το νερό γενικά –ανθρακούχο ή όχι- δεν επιτρέπεται απλά αλλά επιβάλλεται στη διαλειμματική νηστεία για την καλύτερη ενυδάτωση του οργανισμού, αλλά και για την πρόληψη του αισθήματος της πείνας. Ένας ευχάριστος τρόπος για να πίνεις περισσότερο νερό είναι του δίνεις γεύση με χυμό λεμονιού, μέντα ή φλούδες αγγουριού.

Τσάι

Στην περίπτωση του τσαγιού ισχύει ότι και με τον καφέ! Το έτοιμο τσάι, όπως το τυποποιημένο iced tea συνήθως περιέχει μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, οπότε είτε διάβασε την ετικέτα για να βεβαιωθείς ότι δεν έχει καθόλου ζάχαρη είτε φτιάξε το μόνη σου. Γάλα, μέλι ή κρέμα μπορούν να προστεθούν στο τσάι μόνο τις ώρες της ημέρας που “επιτρέπεται” να τρως.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!