Ο καλύτερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος για να απολαμβάνει κανείς μια καλή ερωτική ζωή, είναι να αποκτήσει και να διατηρήσει καλή φυσική κατάσταση. Αυτό προκύπτει από πολλές επιστημονικές μελέτες, οι οποίες έχουν δείξει ότι η συστηματική γυμναστική μπορεί να διεγείρει τη λίμπιντο, να βελτιώσει την ερωτική ευχαρίστηση και να προστατεύσει από την ανάπτυξη σεξουαλικών προβλημάτων – μεταξύ αυτών και η στυτική δυσλειτουργία.

Μία από τις πρώτες μελέτες δημοσιεύθηκε το 1999 στην «Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας» (JAMA) και έδειξε ότι οι άνθρωποι με κακή φυσική κατάσταση έχουν περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίζουν σεξουαλικά προβλήματα, τα οποία με τη σειρά τους υπονομεύουν τις σχέσεις και εν γένει την ευεξία.

Σε μία άλλη μελέτη, γιατροί από το Ερευνητικό Ίδρυμα της Νέας Αγγλίας ανακάλυψαν ότι η έντονη, συστηματική άσκηση μπορεί να ελαττώσει αποτελεσματικά τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν επί οκτώ χρόνια περισσότερους από 600 μεσήλικες άνδρες, οι οποίοι όταν άρχισε η μελέτη δεν αντιμετώπιζαν προβλήματα στύσεως. Στο τέλος της οκταετίας, όσοι γυμνάζονταν συστηματικά είχαν λιγότερες πιθανότητες να έχουν αναπτύξει στυτική δυσλειτουργία. Και η πιο αποτελεσματική άσκηση ήταν η έντονη – το ισοδύναμο της βάδισης 3 χιλιομέτρων την ημέρα ή της καύσης 200 έξτρα θερμίδων την ημέρα με την βοήθεια της άσκηση.

Καλή και η ήπια

Αντίθετα, μία μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο, έδειξε πως και η ήπια άσκηση παρέχει σημαντικά οφέλη.

Στην μελέτη αυτή συμμετείχαν 78 υγιείς αλλά «καθιστικοί» άνδρες, μέσης ηλικίας 48 ετών, οι μισοί εκ των οποίων άρχισαν να γυμνάζονται εκτός γυμναστηρίων (έκαναν κυρίως τζόγγινγκ και ποδηλασία) τρεις έως τέσσερις φορές την εβδομάδα, επί μία ώρα κάθε φορά. Έπειτα από εννέα μήνες, οι άνδρες αυτοί ανέφεραν σημαντική βελτίωση της ερωτικής διέγερσης και λειτουργίας, πιο συχνές ερωτικές επαφές και οργασμούς, και βελτιωμένη ικανοποίηση.

Μια άλλη μελέτη, που διεξήχθη στη Σχολή Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, αποκάλυψε ότι οι άνδρες που γυμνάζονται έντονα επί 20-30 λεπτά την ημέρα, έχουν περίπου 50% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν προβλήματα στύσεως σε σχέση με όσους διάγουν καθιστική ζωή. Η ίδια μελέτη έδειξε πως όσο αυξάνεται το βάρος ενός άνδρα ο οποίος δεν γυμνάζεται, τόσο πιο επιρρεπής γίνεται στην στυτική δυσλειτουργία.

Ωστόσο, δεν είναι μόνον η ερωτική ζωή των ανδρών που μπορεί να ωφεληθεί από την συστηματική άσκηση. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας, στο Ώστιν, μελέτησαν 35 γυναίκες ηλικίας 18 έως 34 ετών. Οι γυναίκες αυτές είδαν, σε δύο ξεχωριστές περιστάσεις, δύο ταινίες μικρής διάρκειας: η πρώτη ήταν ένα ντοκιμαντέρ για ένα ταξίδι και η δεύτερη ταινία ερωτικού περιεχομένου.

Την πρώτη φορά, οι γυναίκες έκαναν έντονη ποδηλασία επί 20 λεπτά πριν δουν τις ταινίες και την δεύτερη όχι. Οι ερευνητές υπολόγισαν την σεξουαλική ανταπόκρισή τους στην ταινία με το ερωτικό περιεχόμενο χρησιμοποιώντας μία συσκευή η οποία μετρά τη ροή αίματος στον ιστό των γεννητικών οργάνων, και ανακάλυψαν ότι η σεξουαλική ανταπόκριση των γυναικών ήταν 169% υψηλότερη όταν είδαν την ταινία μετά από την ποδηλασία.

Ενίσχυση κυκλοφορίας

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η άσκηση αυξάνει την σεξουαλική ικανότητα επειδή ενισχύει το καρδιαγγειακό σύστημα και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, η οποία είναι απαραίτητη για ομαλή σεξουαλική λειτουργία.

Πάντως δεν είναι μόνον η καθιστική ζωή που εμποδίζει την καλή κυκλοφορία του αίματος. Ρόλο παίζουν και άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η παχυσαρκία, το κάπνισμα και η υπερκατανάλωση αλκοόλ. Ωστόσο, το αδυνάτισμα, η διακοπή του καπνίσματος και η αποφυγή του αλκοόλ δεν παρέχουν στην σεξουαλική λειτουργία τόσο ισχυρά οφέλη όσο η συστηματική άσκηση.

Επιπλέον, η άσκηση μπορεί να αυξήσει τον συνολικό όγκο του αίματος που κυκλοφορεί στο σώμα, την ικανότητα των αιμοσφαιρίων να μεταφέρουν οξυγόνο, την αιμάτωση των διαφόρων οργάνων (συμπεριλαμβανομένων των γεννητικών) και τα επίπεδα της τεστοστερόνης _ όλ’ αυτά έχουν την δύναμη να αυξήσουν την σεξουαλική λειτουργία.

Τουλάχιστον μία μελέτη, εξάλλου, έχει δείξει πως ο καλύτερος μυϊκός τόνος που επιτυγχάνεται με την άσκηση, μπορεί να οξύνει την σεξουαλική ευχαρίστηση. Χώρια που όταν κανείς γυμνάζεται αισθάνεται πιο καλά για τον εαυτό του και το σώμα του, γεγονός που επίσης μπορεί να «ξυπνήσει» τον ερωτισμό του.

Μην το παρακάνετε

Αν, όμως, η άσκηση ωφελεί τόσο πολύ την ερωτική ζωή, τα οφέλη δεν θα είναι μεγαλύτερα με την πολύ έντονη και παρατεταμένη άσκηση; Η απάντηση είναι όχι, σύμφωνα με τους ειδικούς. Η υπερβολική άσκηση έχει στην πραγματικότητα αντίθετη δράση, καθώς ελαττώνει τα επίπεδα της τεστοστερόνης – μιας ορμόνης η οποία και στα δύο φύλα είναι απαραίτητη για καλή ερωτική επιθυμία.

Επιπλέον, η υπερπροπόνηση μπορεί να υπονομεύσει το ανοσοποιητικό σύστημα, γεγονός το οποίο επίσης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις ερωτικές επιδόσεις.