Η κατανάλωσή τους έχει συνδεθεί με την όραση, φαίνεται όμως ότι η ευεργετική τους επίδραση είναι πολύ πιο σημαντική.

Ο λόγος για τα καρότα, τα οποία σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα είναι πολύ ωφέλιμα για το σπέρμα, καθώς βελτιώνουν την ποιότητά του, αλλά και την ταχύτητα με την οποία τα σπερματοζωάρια φτάνουν στα ωάρια.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Χάρβαρντ, οι οποίοι μελέτησαν τον τρόπο με τον οποίο τα φρούτα και τα λαχανικά βελτιώνουν την κατάσταση του σπέρματος και την ανδρική γονιμότητα.

Όπως διαπίστωσαν, αυτή η ιδιότητα που παρουσιάζουν τα καρότα οφείλεται στα καροτενοειδή που περιέχουν, δηλαδή τις ουσίες που ευθύνονται για το χρώμα τους.

Μάλιστα, αυτό ισχύει για όλες τις τροφές που περιέχουν καροτενοειδή, δηλαδή όσες έχουν κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα, επειδή ο οργανισμός μετατρέπει μερικά από τα καροτενοειδή σε αντιοξειδωτικά, τα οποία είναι γνωστό ότι ενισχύουν κατά πολύ την εικόνα της υγείας.

Τα αντιοξειδωτικά συμβάλλουν σημαντικά στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες καταστρέφουν τις κυτταρικές μεμβράνες και το DNA.

Εκτός από τα καρότα, στις τροφές που περιέχουν καροτενοειδή ανήκουν επίσης το πεπόνι και οι γλυκοπατάτες, ωστόσο η αποτελεσματικότητά τους σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του σπέρματος δεν είναι τόσο μεγάλη όσο εκείνη που παρουσιάζουν τα καρότα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, την υγεία του σπέρματος ενισχύουν επίσης οι τροφές που έχουν κόκκινο χρώμα, όπως οι ντομάτες, που περιέχουν το γνωστό για τις αντικαρκινικές του ιδιότητες λυκοπένιο.