Μπορεί τον τελευταίο καιρό ο όρος «εθισμός στο σεξ» να χρησιμοποιείται όλο και συχνότερα με πολλούς αστέρες του Χόλιγουντ να έχουν μάλιστα περάσει την είσοδο κλινικών προκειμένου να απεξαρτηθούν από αυτόν, μια νέα έρευνα, ωστόσο, υποστηρίζει ότι δεν είναι τίποτε παραπάνω από μια βολική δικαιολογία.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου UCLA, θέλοντας να διαπιστώσουν αν ο εθισμός στο σεξ είναι αντίστοιχος με εκείνον στα ναρκωτικά ή το αλκοόλ, εξέτασαν 52 θεωρούμενους ως «εξαρτημένους από το σεξ» -39 άνδρες και 13 γυναίκες- και τους έδειξαν εικόνες σεξουαλικού περιεχομένου.

Αποδείχτηκε ότι ο εγκέφαλός τους δεν ανταποκρινόταν με τον ίδιο τρόπο, με τον οποίο ο εγκέφαλος ενός εθισμένου στην κοκαϊνη χρήστη ανταποκρινόταν βλέποντας φωτογραφίες του ναρκωτικού.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι περιγράφουν καθημερινά σεξουαλικά προβλήματα ως «εθισμό», με τον ίδιο τρόπο μάλιστα συζητά γι’ αυτά το κοινό, ακόμη και πολλές κλινικές», δηλώνει ένας από τους ερευνητές. «Αυτά τα δεδομένα, ωστόσο, αμφισβητούν το μοντέλο του εθισμού και μας αναγκάζουν να ξανασκεφτούμε πώς εκτιμάμε και πώς μιλάμε γι’ αυτά τα προβλήματα».

Οι άνθρωποι που βιώνουν αυτά τα προβλήματα έχουν υψηλότερα ποσοστά σε λίμπιντο ή σεξουαλική επιθυμία, αλλά δεν αντιμετωπίζουν απαραίτητα κάποιο κλινικό πρόβλημα. Εξακολουθούν να χρειάζονται βοήθεια, αν όμως περαιτέρω έρευνα επιβεβαιώσει αυτά τα ευρήματα, τότε το είδος της βοήθειας που δέχονται τα επηρεαστεί.

Η έρευνα του UCLA δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Socioaffective Neuroscience & Psychology.

Μερικοί από τους πιο διάσημους «εθισμένους στο σεξ» υπήρξαν ο ηθοποιός Μάικλ Ντάγκλας, ο αθλητής Τάιγκερ Γουντς και ο ηθοποιός Ράσελ Μπραντ.