Τα αρσενικά που πιστεύουν ότι θα κάνουν σεξ, αλλά τελικά δεν κάνουν, φαίνεται να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους και γερνούν πιο γρήγορα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Science».

Αυτό τουλάχιστον διαπίστωσαν Αμερικανοί ερευνητές, αφού πειραματίστηκαν με μύγες.

«Οι αρσενικές μύγες που αντιλαμβάνονται τις θηλυκές σεξουαλικές ορμόνες οι οποίες υπάρχουν στο περιβάλλον τους, αλλά παρόλα αυτά δν έχουν την ευκαιρία να ζευγαρώσουν, αντιμετωπίζουν μια ταχεία μείωση των αποθεμάτων τους σε λίπος, σε αντοχή στην πείνα και έχουν περισσότερο άγχος. Επιπροσθέτως, οι σεξουαλικά απογοητευμένες μύγες ζουν συντομότερες ζωές!», αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στο Κέντρο Γηριατρικής του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, Scott D. Pletcher.

Ωστόσο, όπως εξηγούν οι ερευνητές, όταν αλλάζει αυτή η κατάσταση, δηλαδή υπάρχει έντονη σεξουαλική ζωή, οι αρνητικές συνέπειες της αποχής, αντιστρέφονται, μειώνοντας μερικώς τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία κ τη γήρανση.

«Τα ευρήματά μας, μας προσφέρουν την ευκαιρία να κατανοήσουμε καλύτερα το πώς η αισθητική αντίληψη και η φυσιολογική κατάσταση ενσωματώνονται στον εγκέφαλο, επηρεάζοντας μακροχρόνια την υγεία και τη διάρκεια της ζωής», δηλώνει σχετικά ο Pletcher.

«Η γενετική αιχμής και η νευροβιολογία που χρησιμοποιήθηκαν στην παρούσα έρευνά μας, επιβεβαιώνουν ότι –τουλάχιστον στις μύγες- δν πρόκειται τελικά για μύθο πως η σεξουαλική απογοήτευση αποτελεί σημαντικό ζήτημα υγείας. Η αναμονή σεξ χωρίς όμως σεξουαλική ανταμοιβή στο τέλος, είναι επιζήμια για την υγεία, ενώ κάνει και τη ζωή πιο μικρή.

Αυτά τα στοιχεία θα μπορούσαν να παρέχουν την πρώτη άμεση απόδειξη ότι, η γήρανση και η φυσιολογία, επηρεάζονται από το πώς ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τις προσδοκίες και τα οφέλη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση πάντως, η σεξουαλική ανταμοιβή προάγει την υγιή γήρανση», κατέληξε ο δρ Scott D. Pletcher.