Τα ευρήματα μιας πρόσφατης, πρωτότυπης μελέτης που διεξήχθη στο πανεπιστήμιο της Ιντιάνα υποστηρίζουν ότι η φυσική άσκηση μπορεί να οδηγήσει στον γυναικείο οργασμό.

Αν και τα ευρήματα είναι πρόσφατα, υπάρχουν πολλές εμπειρικές αναφορές του φαινομένου που έχει ονομαστεί «γυμναστικός οργασμός» ή «coregasm», οι οποίες κυκλοφορούν εδώ και καιρό στα media και περιγράφουν το αίσθημα ευεξίας και σεξουαλικής ευχαρίστησης που πολλές γυναίκες βιώνουν στα γυμναστήρια, κυρίως όταν εξασκούν τους κοιλιακούς μυς τους.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι ασκήσεις που σχετίζονταν με το ΕΙΟ (Exercise Induced Orgasm), όπως είναι το επιστημονικό όνομα του φαινομένου, είναι, πέρα από τους κοιλιακούς, η αναρρίχηση σε στύλο ή σχοινί, η ποδηλασία και η άρση βαρών. Τα δεδομένα της μελέτης είναι πολύ ενδιαφέροντα, γιατί αναδεικνύουν ότι ο οργασμός δεν είναι απαραίτητα ένα σεξουαλικό γεγονός και μπορούν να δώσουν πληροφορίες σχετικά με τις σωματικές διεργασίες που εμπεριέχονται στην εμπειρία του γυναικείου οργασμού.

Στη μελέτη, η οποία έλαβε χώρα διαδικτυακά, συμμετείχαν 124 γυναίκες, οι οποίες ανέφεραν την εμπειρία του οργασμού που προέκυψε από τη φυσική άσκηση (ΕΙΟ) ή της σεξουαλικής ευχαρίστησης που προέκυψε από αυτή (exercise-induced sexual pleasure -EISP). Οι γυναίκες είχαν ηλικία από 18 έως 63. Οι περισσότερες είχαν σταθερή σχέση ή ήταν παντρεμένες, ενώ παράλληλα το 69% των γυναικών αυτοχαρακτηρίζονταν ως ετεροφυλόφιλες.

Τα πιο σημαντικά ευρήματα της μελέτης ήταν:

• το 40% των γυναικών που δήλωσαν ότι είχαν την εμπειρία των ΕΙΟ και ΕΙSP την είχε τουλάχιστον 10 φορές

• οι περισσότερες γυναίκες που είχαν ΕΙΟ ανέφεραν ότι είχαν ένα βαθμό αυτό- συγκέντρωσης όταν γυμνάζονταν σε δημόσια μέρη, ενώ περίπου το 20% ανέφερε ότι δεν μπορούσε να ελέγξει την εμπειρία

• οι περισσότερες γυναίκες που ανέφεραν ΕΙΟ είπαν ότι δεν είχαν σεξουαλικές σκέψεις ή φαντασιώσεις κατά τη διάρκεια της άσκησης.

• διαφορετικοί τύποι φυσικής άσκησης σχετίζονταν με τις εμπειρίες των ΕΙΟ και EISP. Στην ομάδα του ΕΙΟ, το 51,4% των γυναικών ανέφερε οργασμό σε σύνδεση με κοιλιακούς μέσα στις τελευταίες 90 ημέρες. Άλλες ανέφεραν την εμπειρία του οργασμού με άλλες ασκήσεις, όπως η άρση βαρών (26,5%), yoga (20%),ποδηλασία (15,8%), τρέξιμο (13,2%) και περπάτημα/πεζοπορία (9,6%)

• ιδιαίτερη συσχέτιση με τον οργασμό φαίνεται να έχει η άσκηση των κοιλιακών μυών που γίνεται με την επονομαζόμενη «καρέκλα του καπετάνιου», η οποία αποτελείται από μια βάση με υπενδεδυμένους χώρους για τα χέρια που προσφέρει υποστήριξη στην πλάτη και αφήνει τα πόδια να κρέμονται ελεύθερα. Ο σκοπός της άσκησης είναι η επαναλαμβανόμενη άρση των γονάτων προς το στήθος σε γωνία 90ο με τον κορμό. Ακόμα όμως δεν είναι γνωστό εάν οι ασκήσεις αυτές μπορούν να βελτιώσουν γενικά τις σεξουαλικές εμπειρίες της γυναίκας.

Οι ερευνητές υπενθυμίζουν ότι οι μηχανισμοί πίσω από τα φαινόμενα ΕΙΟ και EISP παραμένουν ασαφείς και η περαιτέρω έρευνα είναι απαραίτητη, έτσι ώστε να ξεκαθαριστούν. Τονίζουν, επίσης, πως τα παραπάνω ευρήματα θα βοηθήσουν τις γυναίκες που έχουν βιώσει ΕΙΟ ή/και EISP να αισθάνονται ότι οι εμπειρίες τους αυτές είναι φυσιολογικές.

Η μελέτη μπορεί να μην καθόρισε τη συχνότητα εμφάνισης των παραπάνω φαινομένων, αλλά οι συγγραφείς σημειώνουν ότι χρειάστηκαν μόνο 5 εβδομάδες για να συγκεντρώσουν 370 γυναίκες που τα είχαν βιώσει, γεγονός που δείχνει ότι δεν είναι σπάνια.

Οι επιστήμονες τονίζουν πως, ενώ μπορεί πολλά να λέγονται στον Τύπο και στο Διαδίκτυο σχετικά με τον γυμναστικό οργασμό (coregasm), στην ουσία πρόκειται για έναν τομέα της σεξουαλικής υγείας της γυναίκας, τον οποία η έρευνα έχει αγνοήσει συστηματικά τις τελευταίες δεκαετίες.