Η ωκυτοκίνη εκλύεται στον οργανισμό κατά τη σωματική επαφή, ενώ σχετίζεται με τον θηλασμό, τη διαδικασία του τοκετού, την ανάπτυξη κοινωνικών δεσμών και το σεξ. Για αυτό και έχει λάβει την ονομασία «ορμόνη της αγάπης». Τα τελευταία χρόνια σειρά μελετών έχουν αναδείξει μια πληθώρα ευεργετικών για τον ανθρώπινο οργανισμό επιδράσεων της ορμόνης. Η πιο πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας έδειξε ότι μια ενέσιμη θεραπεία ωκυτοκίνης θα μπορούσε να οδηγήσει στην ταχύτατη ανάρρωση μυϊκών τραυματισμών και στη θωράκιση της οστικής υγείας, ιδιαίτερα σε προχωρημένη ηλικία. Σύμφωνα με τους ερευνητές και Το Βήμα, τα νέα ευρήματα μπορούν να βρουν εφαρμογή σε ηλικιωμένα άτομα, «φρενάροντας» τη μυϊκή ατροφία λόγω προχωρημένης ηλικίας.
 
Προηγούμενη μελέτη, και πάλι από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, είχε αναδείξει μια αναπάντεχη επίδραση της ωκυτοκίνης στον ανδρικό οργανισμό. Οι ερευνητές μελέτησαν την επίδραση της ορμόνης μέσω της χορήγησής της σε έναν παντρεμένο άνδρα, πατέρα τριών παιδιών ο οποίος έπασχε από διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) και παρουσίαζε δυσκολίες στη διατήρηση των κοινωνικών σχέσεών του. Ο άνδρας αυτός αντιμετώπιζε και σοβαρό πρόβλημα στη σχέση με τη γυναίκα του ενώ η σεξουαλική ζωή τους βρισκόταν στο ναδίρ. Τα συμβατικά φάρμακα που δίνουν «ώθηση» στη σεξουαλική επιθυμία είτε δεν ήταν κατάλληλα για τον συγκεκριμένο άνδρα είτε συνδέονταν με ανεπιθύμητες ενέργειες.
Οταν όμως ο άνδρας έλαβε δύο φορές την ημέρα ένα ρινικό σπρέι ωκυτοκίνης είδε τη σεξουαλική ζωή του να παίρνει την…  ανιούσα. Η λίμπιντό του πέρασε από το επίπεδο του «πολύ αδύναμη» στο «αρκετά δυνατή», η στύση του «από σχετικώς δύσκολη» στο επίπεδο του «αρκετά εύκολη» ενώ και η σεξουαλική πράξη έγινε για αυτόν πολύ πιο ικανοποιητική. Το σπρέι της ορμόνης φάνηκε να έχει και συναισθηματικά οφέλη. Ο άνδρας, ο οποίος αναφερόταν στη σχετική μελέτη μόνο ως κύριος Β., δήλωσε ότι έβρισκε πιο εύκολο πλέον να είναι τρυφερός με τη γυναίκα του ενώ και η σύζυγός του είπε ότι εκείνος ήλθε πιο κοντά της και έγινε πιο εκδηλωτικός.

Ερευνητές του King’s College του Λονδίνου, με επικεφαλής τη δρα Τζάνετ Τρέζουρ του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής του Κολεγίου, διαπίστωσαν ότι η ωκυτοκίνη μπορεί να επηρεάσει θετικά τους πάσχοντες από νευρογενή ανορεξία, βελτιώνοντας τη σχέση τους με το φαγητό. Στο πλαίσιο της έρευνας, οι επιστήμονες χορήγησαν σε 31 πάσχοντες από ανορεξία καθώς και σε 33 υγιή άτομα είτε μια δόση ωκυτοκίνης σε μορφή ρινικού σπρέι, είτε μια δόση εικονικού ρινικού σπρέι. Στη συνέχεια οι εθελοντές κλήθηκαν να δουν μια σειρά εικόνων με τροφές λίγων ή πολλών θερμίδων και ανθρώπινες φιγούρες τόσο με φυσιολογικό όσο και με περιττό βάρος.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι ασθενείς με ανορεξία που είχαν πάρει ωκυτοκίνη εμφάνισαν λιγότερες αρνητικές αντιδράσεις στις φωτογραφίες των τροφών με πολλές θερμίδες, καθώς και στα ανθρώπινα σώματα με περιττά κιλά.  Σε παρόμοια συμπεράσματα κατέληξε και μια ξεχωριστή επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Σεούλ, στην Κορέα, με επικεφαλής τη δρα Γιουλ-Ρι Κιμ.