Σύμφωνα με νέα έρευνα, η ταχύτητα με την οποία μπορούμε να αντιληφθούμε αν ένα άτομο του αντίθετου φύλου μάς «τσεκάρει» μοιάζει να εξαρτάται από το πόσο αρρενωποί ή θηλυπρεπείς δείχνουμε.

Στην έρευνα συμμετείχαν εθελοντές, οι οποίοι κοιτούσαν πρόσωπα αλλαγμένα με τρόπο που επιδείκνυαν σε υπερβολή ή λιγότερο ανδρικά ή γυναικεία χαρακτηριστικά. Καθώς τα πρόσωπα εναλλάσσονταν στην οθόνη του υπολογιστή, οι συμμετέχοντες έπρεπε, πατώντας ένα πλήκτρο, να επισημάνουν αν ένα πρόσωπο τους κοιτούσε ή όχι. Και οι γυναίκες και οι άνδρες πατούσαν το πλήκτρο γρηγορότερα όταν το πρόσωπο είχε περισσότερο τονισμένα ανδρικά ή γυναικεία χαρακτηριστικά.

Τα αποτελέσματα: Οι γυναίκες ήταν γρηγορότερες στο να εντοπίσουν την κατεύθυνση του βλέμματος όταν κοιτούσαν σωματώδεις, αρρενωπούς άνδρες. Οι άνδρες ήταν γρηγορότεροι όταν κοιτούσαν όμορφες, θηλυπρεπείς γυναίκες.

Η ικανότητα να αντιλαμβανόμαστε λεπτομέρειες για τους ελκυστικούς ανθρώπους είναι ένα χρήσιμο εξελικτικό χαρακτηριστικό. Κάποιες προηγούμενες έρευνες αναφέρουν πως οι «θηλυκές» γυναίκες και οι «αρρενωποί» άνδρες είναι οι υγιέστεροι σύντροφοι.

«Είναι πολύ μεγάλο προτέρημα να μπορείς να εντοπίσεις πως ένα δυνητικά εξαιρετικό ταίρι σε κοιτάζει» υποστηρίζουν οι ειδικοί. «Αν βρίσκομαι σε ένα μπαρ και μια όμορφη γυναίκα με κοιτάζει, αν δεν ήμουν παντρεμένος, θα ήθελα να την προλάβω πριν το κάνει κάποιος άλλος» προσθέτουν. Σαφώς το να αντιλαμβανόμαστε ποιος μας κοιτάει και ποιος μας φλερτάρει είναι μια αρχή, ειδικά αν έχουμε τη δυνατότητα να κρίνουμε ένα δυνητικά «συμβατό» ταίρι. Κατά πόσο έχει να κάνει με την εμφάνισή μας και με τον ερωτισμό που εκπέμπουμε, που σαφώς αποτελεί ένα κριτήριο; Το αν η επιλογή μας είναι σωστή ή όχι και αν ένας άνθρωπος μας ταιριάζει ως σύντροφος και αντίστοιχα του ταιριάζουμε εμείς εξαρτάται από ένα σύνολο παραγόντων, παραμέτρων και κριτηρίων.