Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον Michael Dufner, του Humboldt University στο Βερολίνο, πρόσφατα, αποκάλυψε ότι οι ναρκισσιστές φαίνεται να βρίσκουν δύσκολη τη διατήρηση των μακροχρόνιων σχέσεων αλλά είναι αρκετά πετυχημένοι στο να βρίσκουν ταίρι.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘ Personality and Social Psychology Bulletin’ και βασίστηκε σε 61 νέους ετεροφυλόφιλους άντρες που ισχυρίζονταν ότι είναι ναρκισσιστές, ενώ ο Dufner ανακάλυψε ότι αυτοί με τον συγκεκριμένο τύπο προσωπικότητας είναι σπουδαίοι στο να εντυπωσιάζουν ανθρώπους και να κάνουν σχέσεις, συχνά αποτυγχάνουν όσον αφορά τη διάρκεια.

Συνήθως έμφυτος σε όσους χαίρονται με τις θέσεις ηγεσίας, καθώς μπορούν να κυριαρχούν σε άλλους χωρίς εξήγηση, ο ναρκισσισμός πιστεύεται ότι φτάνει στο απόγειο κατά τη διάρκεια της εφηβείας και μειώνεται με την ηλικία και είναι πιο εμφανής στους άντρες παρά στις γυναίκες.

Αυτό μπορεί να σχετίζεται με την ανάγκη τους να βάζουν τις επιθυμίες τους πάνω από των άλλων, υπέδειξε ο ερευνητής. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν ατομικούς στόχους και εμφανίζουν μικρό ενδιαφέρον στο να πιέσουν τον εαυτό τους στις σχέσεις τους.

Παρά την επιθυμία να εκπληρώσουν την ανάγκη τους για συνεχή θετική ενθάρρυνση, τα προβλήματα άλλων ανθρώπων πάντα τείνουν να είναι δευτερεύοντα σε σχέση με τα δικά τους.

Στην έρευνα, οι συμμετέχοντες πληρώθηκαν για να πλησιάσουν 25 γυναίκες που δεν γνώριζαν και ζήτησαν από αυτές τα στοιχεία επικοινωνίας τους. Κατά μέσον όρο ο καθένας πέτυχε να προσεγγίσει περίπου 23 γυναίκες. Ο Dufner υπογράμμισε ότι αυτοί οι άντρες ήταν ελκυστικοί αλλά μπορεί μόνο βραχυπρόθεσμα.

Ο Dufne δήλωσε, ότι εστίασε στον ναρκισσισμό σαν χαρακτηριστικό προσωπικότητας, όχι σαν διαταραχή προσωπικότητας. Αυτό σημαίνει ότι ο καθένας έχει κάποιο επίπεδο ναρκισσισμού-για άλλους είναι υψηλότερο, για άλλους χαμηλότερο.

Συνήθως περίπου στο όριο των 4 μηνών, όταν η ικανοποίηση γενικά φτάνει στο ανώτατο όριο σε κάθε σχέση, οι άνθρωποι ανακαλύπτουν ότι βγαίνουν με έναν νάρκισσο όταν η πραγματική του φύση ξεφεύγει από τη μάσκα.