Γίνεται πολύς ντόρος σχετικά με την σεξουαλική απελευθέρωση των εφήβων, με αρκετές μελέτες να δείχνουν ότι η ηλικία της πρώτης σεξουαλικής επαφής δεν ξεπερνά σε ορισμένες περιπτώσεις τα 14 έτη, ενώ υπάρχουν και παιδιά ηλικίας 12 ετών που κάνουν σεξ για πρώτη φορά.
Η πασίγνωστη εταιρεία προφυλακτικών Durex, σε συνεργασία με την Harris Interactive έκανε μία έρευνα σχετικά με τον μέσο όρο ηλικίας της πρώτης σεξουαλικής επαφής. Έτσι δημιούργησε τον παγκόσμιο χάρτη του σεξ και αποκάλυψε πια είναι η μέση ηλικία που ολοκληρώνουν οι κάτοικοι 37 χωρών.
Οι Βραζιλιάνοι φαίνεται να είναι αυτοί που ολοκληρώνουν σε μικρότερη ηλικία από τους άλλους λαούς καθώς έχουν τον χαμηλότερο μέσο όρο, τα 17,3 έτη. Αμέσως μετά ακολουθούν η Κολομβία και η Νέα Ζηλανδία, στα 17,4 και 17,5 χρόνια αντίστοιχα. Στο άλλο άκρο της κλίμακας, δηλαδή εκείνοι που αργούν να κάνουν σεξ, είναι οι Ινδονήσιοι και οι Μαλαίσιοι, καθώς ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 23,6 και τα 23,7 έτη αντίστοιχα. Όσον αφορά τους Έλληνες, είναι πιο κοντά στο κατώτατο άκρο της κλίμακας, καθώς στη χώρα μας οι έφηβοι κάνουν για πρώτη φορά σεξ κατά μέσο όρο στην ηλικία των 18,4 ετών.