Η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει μεγαλύτερη επίδραση στους άντρες σε σχέση με τις γυναίκες, καθώς η ανασφάλεια για την εργασία απειλεί την αίσθηση ανδρισμού τους. Αυτό μεσοπρόθεσμα αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα στην ψυχική τους υγεία, τα οποία σε μικρό χρονικό διάστημα θα σωματοποιηθούν.

Έρευνα του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ έδειξε ότι παρόλο που στη Βρετανία χάνουν τη δουλειά τους περισσότερες γυναίκες, οι άνδρες μόνο και με το φόβο της απόλυσης ή της ανεργίας είναι πιθανό να εμφανίσουν περισσότερο στρες και ακολούθως κατάθλιψη.

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι καθώς προχωρά η οικονομική κρίση οι επιπτώσεις της ανασφάλειας όσον αφορά την εργασία θα επηρεάσουν περισσότερο την υγεία των αντρών παρά των γυναικών.

«Μπορεί να βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα, αλλά η αντίληψη ότι ο άντρας είναι αυτός που φέρνει τα λεφτά στο σπίτι ακόμη ισχύει», εξηγεί ο κοινωνιολόγος Δρ Μπρένταν Μπάρτσελ από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Οι άντρες, αντίθετα από τις γυναίκες έχουν λίγους θετικούς τρόπους να καθορίσουν τον εαυτό τους εκτός εργασιακού χώρου και διατηρούν την «παραδοσιακή» αντίληψη ότι ο ανδρισμός τους απειλείται όταν απειλείται και η εργασία τους.

Έχοντας αναλύσει στοιχεία 300 βρετανών εργαζομένων και σε συνδυασμό με τα ευρήματα μελέτης του Economic and Social Research Council που αποτύπωνε την επίδραση της οικονομικής και κοινωνικής αλλαγής από το 1991, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όταν οι άνεργοι μετακινήθηκαν σε λιγότερο ασφαλείς δουλειές δεν εμφάνισαν βελτίωση στην ψυχολογική τους υγεία.

Όσον αφορά τις άνεργες γυναίκες, ακόμα και μια μη ασφαλής δουλειά βοήθησε να αποκατασταθεί η ψυχική τους υγεία.

Σύμφωνα με τον Μπάρτσελ, η μακροπρόθεσμη μετάπτωση της πνευματικής ευεξίας μπορεί ενδεχομένως να είναι χειρότερη στους ανθρώπους που βρίσκονται κάτω από την απειλή να χάσουν τη δουλειά τους, παρά στους ανέργους.

Δεδομένου ότι οι περισσότερες προβλέψεις εκτιμούν ότι η ύφεση θα είναι μακρά, με αργή ανάκαμψη, τα αποτελέσματα σημαίνουν ότι πολλοί άνθρωποι-και ιδιαίτερα άντρες-θα μπούνε σε περίοδο παρατεταμένης και αυξημένης κακής διάθεσης.