Μια νέα σουηδική μελέτη βρήκε πως οι γυναίκες που λαμβάνουν αγωγή αναστολής των ορμονών, με σκοπό να αποτρέψουν την υποτροπή καρκίνου του μαστού, είναι συχνά δυσαρεστημένες με τη σεξουαλική τους ζωή.

Πιο συγκεκριμένα, περισσότερες από τις μισές γυναίκες προχωρημένης ηλικίας που λάμβαναν αναστολείς της αρωματάσης ανέφεραν ότι το σεξ είναι σχεδόν πάντα επώδυνο κι ότι συχνά υποφέρουν από κολπική ξηρότητα. Λιγότερο όμως από το 1/3 των γυναικών που λάμβαναν ταμοξιφένη, ένα άλλο φάρμακο με αντιοιστρογονική δράση για τον έλεγχο των υποτροπών, ανέφερε επώδυνη σεξουαλική επαφή.

Οι ερευνητές, λοιπόν, υποψιάζονται πως οι αναστολείς της αρωματάσης είναι πιθανό να προκαλέσουν σεξουαλική δυσλειτουργία. Εξηγούν πως αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή τα φάρμακα αυτά εμποδίζουν το σώμα της γυναίκας να παράγει οιστρογόνα. Η ταμοξιφένη, από την άλλη, σταματά απλώς τη δράση της ορμόνης στα κύτταρα του μαστού. Τα δύο παραπάνω φάρμακα μπορεί να συνταγογραφηθούν σε γυναίκες με ορμονοεξαρτώμενο καρκίνο του μαστού, ο οποίος είναι και ο πιο συχνός τύπος.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η σεξουαλική ζωή των γυναικών αυτών που δεν παράγουν οιστρογόνα δεν είναι καθόλου ικανοποιητική. Οι περισσότερες όμως δεν αναφέρουν τα προβλήματα αυτά στους ιατρούς τους, ενώ παράλληλα πολλοί ογκολόγοι είναι αμήχανοι όταν πρόκειται να θίξουν το ζήτημα της σεξουαλικής υγείας.

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 82 γυναίκες με ιστορικό καρκίνου του μαστού που λάμβαναν είτε αναστολείς αρωματάσης είτε ταμοξιφένη, με στόχο την πρόληψη της υποτροπής. Άνηκαν όλες στην ηλικιακή ομάδα 55-70 και είχαν διαγνωστεί με καρκίνο 2-6 χρόνια νωρίτερα. Οι απαντήσεις των γυναικών αναφορικά με τη σεξουαλική τους υγεία συγκρίθηκαν με τις απαντήσεις γυναικών που δεν είχαν ιστορικό καρκίνου του μαστού. Οι περισσότερες εξ αυτών και στις δύο ομάδες δήλωσαν πως ήταν σεξουαλικά ενεργές.

Ανάμεσα σε αυτές που ήταν σεξουαλικά ενεργές, το 74% των γυναικών που λάμβανε αναστολείς της αρωματάσης δήλωσε ότι πάντα ή σχεδόν πάντα αντιμετώπιζε πρόβλημα κολπικής ξηρότητας. Το ποσοστό των γυναικών που παρουσίαζαν το ίδιο πρόβλημα στην ομάδα των μη καρκινοπαθών και της ταμοξιφένης έπεφτε στο 40%-42%.

Παράλληλα, η επώδυνη σεξουαλική επαφή αναφέρθηκε από το 57% των γυναικών που λάμβαναν αναστολείς αρωματάσης, από το 31% αυτών που έπαιρναν ταμοξιφένη και από το 21% των γυναικών που είχαν ελεύθερο ιστορικό.

Δεν βρέθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ των ομάδων στον αριθμό των γυναικών που ανέφεραν προβλήματα στην επίτευξη οργασμού, αλλά βρέθηκε πως οι περισσότερες από τις γυναίκες που λάμβαναν αναστολείς αρωματάσης δήλωναν δυσαρεστημένες με τη σεξουαλική τους ζωή.

Είναι πολύ σημαντικό, σύμφωνα με τους ειδικούς, να διευκρινιστεί η επίδραση των αναστολέων αρωματάσης στη σεξουαλική ζωή, από τη στιγμή που οι γυναίκες που εμφανίζουν καρκίνο του μαστού μετά την εμμηνόπαυση στις ΗΠΑ λαμβάνουν την εν λόγω αγωγή για 5 έτη.

Παράλληλα, οι ογκολόγοι οφείλουν τουλάχιστον να παραπέμπουν τη γυναίκα σε φορείς όπου μπορούν να λάβουν βοήθεια για την αντιμετώπιση των σεξουαλικών τους προβλημάτων.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η χρήση προϊόντων για την ενυδάτωση του κόλπου και κολπικών λιπαντικών με βάση το νερό ή τη σιλικόνη μπορεί να απαλύνει τον πόνο κατά τη συνουσία. Τονίζουν, παράλληλα, τον σημαντικό ρόλο της οικειότητας μέσα σε μια σεξουαλική σχέση.

Η θεραπεία για τον καρκίνο φέρνει την επιστημονική κοινότητα αντιμέτωπη με τη διευθέτηση των προβλημάτων που προκύπτουν από τις παρενέργειες και την τοξικότητα των φαρμάκων. Η περιφρούρηση της σεξουαλικής ζωής είναι πολύ σημαντική και η πεποίθηση πως μια γυναίκα που είχε καρκίνο του μαστού πρέπει να αισθάνεται απλώς τυχερή, επειδή ζει και να αρκείται σε αυτό, δεν είναι σε καμία περίπτωση αποδεκτή.