Δεν είναι λίγα τα ζευγάρια που επιλέγουν αυτό τον τρόπο για να επισημοποιήσουν τη σχέση τους. Πρόκειται για έναν πολύ καινούργιο τρόπο όπου φαίνεται πως τα τελευταία δύο χρόνια μπήκε στη ζωή των Ελλήνων. Μάλιστα το τελευταίο έτος δηλαδή το 2014, φαίνεται ότι αυξήθηκε κατακόρυφα, για την ακρίβεια τριπλασιάστηκε ο αριθμός των ζευγαριών που επέλεξαν αυτό τον καινούργιο τρόπο για να επισημοποιήσουν τη σχέση τους.

Ίσως η αύξηση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι πολλά ζευγάρια συνειδητοποιούν ότι ο γάμος, θρησκευτικός ή και πολιτικός, κοστίζει αρκετά στις μέρες μας με όλη αυτή την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας την τελευταία περίοδο. Παρόλα αυτά όμως, τα ζευγάρια φαίνεται να θέλουν να επισημοποιήσουν τη σχέση τους. Δεν το βάζουν κάτω και δεν παραιτούνται από τα νομικά τους δικαιώματα στο να αισθανθούν ότι είναι δύο νόμιμοι σύντροφοι, διαλέγοντας όμως έναν πιο φθηνό τρόπο επισημοποίησης.

Ο νόμος για το Σύμφωνο Συμβίωσης δημιουργήθηκε το 2008, ενώ άρχισε να γίνεται γνωστός σταδιακά από το 2009. Τα δύο τελευταία χρόνια που αυξήθηκε ο αριθμός του φαίνεται πως άρχισε να γίνεται πιο γνωστός, ενώ και η οικονομική κρίση προφανώς έχει συντελέσει σε αυτή την αύξηση.

Τι είναι το Σύμφωνο Συμβίωσης;

Πρόκειται για μία σύμβαση όπου οι δύο σύντροφοι εκφράζουν την επιθυμία τους να συμβιώσουν κανονίζοντας μάλιστα ορισμένους από τους όρους αυτής της συμφωνίας. Στη σύμβαση αυτή βέβαια, κάποιοι όροι είναι προκαθορισμένοι από το νόμο, όπως για παράδειγμα η διατήρηση του ονόματος, η κληρονομική διαδοχή όταν δεν υπάρχει διαθήκη, ενώ κάποιοι άλλοι όροι όπως ο καθορισμός των περιουσιακών στοιχείων είναι προαιρετικοί και κανονίζονται από το ζευγάρι.

Το Σύμφωνο Συμβίωσης είναι πολύ πιο λειτουργικό, πιο απλό και πιο εύκολο στη σύνταξη και στην εφαρμογή του, καθώς το μόνο που χρειάζεται είναι μία επίσκεψη στο συμβολαιογράφο και κατόπιν καταχώρηση στο ληξιαρχείο.

Το Σύμφωνο Συμβίωσης παρόλο που θεωρείται νόμιμο, φαίνεται πως δεν καλύπτει όλα τα πλεονεκτήματα που έχουν οι δύο σύντροφοι όταν είναι παντρεμένοι. Για παράδειγμα, δεν μπορεί η σύνταξη να μεταφερθεί στον άλλο σύντροφο μετά το θάνατό του, όπως επίσης και στα κληρονομικά δεν ισχύουν ακριβώς τα ίδια που ισχύουν στα παντρεμένα ζευγάρια, υπάρχει μία σχετική διαφοροποίηση. Στις μέρες μας ετοιμάζεται μία νομοθετική μεταβολή που προσπαθεί να λάβει υπόψη της όλα αυτά που φαίνεται να υστερεί το Σύμφωνο, τροποποιώντας το ακόμα πιο θετικά.

Η λύση του Συμφώνου Συμβίωσης μπορεί να γίνει πολύ εύκολα, δεν στοιχίζει σε χρήματα καθώς μπορούν οι δύο σύντροφοι που επιθυμούν τη λύση του, απλά να καταγγείλουν τη σύμβαση αυτή όπως γίνεται γενικότερα με όλες τις υπόλοιπες συμβάσεις.

Αν ο ένας εκ των δύο συντρόφων θέλει να διακόψει αυτή τη σχέση και να χωρίσει, το μόνο που χρειάζεται είναι να πάει άλλη μία φορά στο συμβολαιογράφο και να ζητήσει να επιδώσει μία εξώδικη καταγγελία του Συμφώνου Συμβίωσης στον άλλο σύντροφο.

Η λύση του επίσης επέρχεται αυτόματα από το νόμο εάν συναφθεί νέο σύμφωνο ή γάμος του ενός εκ των δύο πρώην συντρόφων με έναν άλλο σύντροφο. Αν δηλαδή ο ένας από τους δύο βρει έναν νέο έρωτα στη ζωή του και θέλει να κάνει ένα νέο Σύμφωνο Συμβίωσης με το νέο του ταίρι, όπου αυτόματα το παλιό με το προηγούμενο ταίρι, παύει να ισχύει.

Τι ισχύει και για τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια;

Το Σύμφωνο Συμβίωσης στην Ελλάδα ισχύει μόνο για τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια, παρόλο που το 2014 βγήκε μία καταδικαστική απόφαση για τη χώρα μας από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για μη συμμόρφωση προς τα Ευρωπαϊκά νομοθετικά δεδομένα, απαιτώντας το Σύμφωνο να ανοίξει και να επεκταθεί και στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια.

Πιο συγκεκριμένα, το ΕΔΑΔ έκρινε πως ο αποκλεισμός των ομόφυλων ζευγαριών από το Σύμφωνο Συμβίωσης συνιστά παραβίαση της Ευρωπαϊκής σύμβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς παραβιάζονται τα άρθρα εκείνα που αφορούν την απαγόρευση των διακρίσεων (άρθρο 14) και το δικαίωμα στο σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής (άρθρο 8). Έτσι, τον Ιούνιο του 2015 σε δημόσια διαβούλευση αναρτήθηκε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Νικόλαο Παρασκευόπουλο το νομοσχέδιο για το διευρυμένο σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης, όπου:

-Βελτιώνεται η εφαρμογή του και αναβαθμίζεται για τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια
-Θα ισχύει πλέον και για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια, χωρίς όμως να τους δίνει την δυνατότητα υιοθεσίας παιδιών.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή:

Οι γάμοι το 2014 παρουσίασαν αύξηση 3,6% (53.105) σε σχέση με το 2013 (51,265).
Οι πολιτικοί γάμοι ήταν περισσότεροι σε σχέση με τους θρησκευτικούς. Συγκεκριμένα σε σύνολο 53.105 γάμων, οι θρησκευτικοί ήταν 26.190 και οι πολιτικοί 26.915.
Η μέση ηλικία των γυναικών στον πρώτο γάμο το 2014, ήταν 30,2 έτη, ενώ το 2013 ήταν 29,9.
Η μέση ηλικία των ανδρών για το 2014 ήταν 32,9 έτη, ενώ το 2013 ήταν 32,7.
Στο σύνολο των 53.105 γάμων, οι γυναίκες που τέλεσαν πρώτο γάμο ήταν 46.860, ενώ οι άντρες ήταν 46.337.
Τα Σύμφωνα Συμβίωσης το 2014 αυξήθηκαν κατά 170,7% σε σχέση με το 2013.
Για τη χρονική περίοδο από το 2009 (πρώτο έτος εφαρμογής τους) έως το 2014, τα Σύμφωνα Συμβίωσης ανήλθαν κατ’ έτος σε 161, 180, 185, 314, 581 και 1.573 αντίστοιχα, δηλαδή καταγράφηκαν συνολικά 2.994 σύμφωνα Συμβίωσης στο σύνολο της Χώρας.

Πηγή:askitis.gr